Susret provincijala Srednje Europe OFMCONV

Steyl/Venlo (Nizozemska) – Od 9. do 13. prosinca 2019. u Steylu/Venlo (Nizozemska, 5 km od granice s Njemačkom) održan je jesenji susret federacije Srednjoeuropskih provincijala Reda franjevaca konventualaca na kojemu je nazočilo jedanaest provincijala/delegata među kojima i fra Josip Blažević, provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca te novi generalni asistent fra Dominique Mathieu koji je na istoj službi naslijedio našega fra Miljenka Hontića. Susret je započeo u ponedjeljak navečer, večerom, večernjom i rekreacijom. Drugoga dana dopodne provincijali i delegati predstavili su stanje u vlastitim provincijama i delegaturama. Popodne su posvetili analizi situacije i nekim pitanjima aktualnima za federaciju te programiranju budućnosti. Generalni asistent fra Dominique Mathieu pozdravio je u ime generalnog ministra fra Carlosa Trovarellija i predstavio novosti koje su nastupile nakon posljednjeg kapitula.

Treći dan bio je rezerviran za zajednički izlet, posjet crkvi u Wahlwilleru (udaljena oko 90 minuta vožnje autom od našeg sjedišta) u kojoj smo uz stručno vodstvo razgledali neobični (po nekima i kontroverzni) ali interesantan križni put umjetnika Aad de Haasa u kojoj smo izmolili i Srednji čas. Poslije ručka posjetili smo monumentalni podzemni kamenolom (Grotten Zonneberg, Maastricht Underground) uz stručno vodstvo u trajanju oko sat i pol. Dan je završio večernjom i bratskom večerom u jednom restoranu.

Predzadnji dan susreta bavili smo se izborima novih službi. Za predsjednika CEF-a izabran je fra Igor Salmić, slovenski provincijal, jer je njemačkom provincijalu istekao mandat, a za dopredsjednika fra Josip Blažević. Za tajnika je izabran fra Milan Kos, bivši slovenski provincijal, a za formaciju fra Stjepan Brčina iz hrvatske provincije. Zadnja točka radnoga dijela susreta bila je prezentacija Vojske Bezgrešne koju je predstavio delegat krakovske provincije fra Hieronim Jopek iz Rumunjske provincije na služi u Njemačkoj provinciji.

Susret je završio u petak jutarnjom molitvom i doručkom.

Susreti su bili prožeti zajedničkim slavljem misa i liturgijom časova te rekreativnim trenucima. Domaćin je bila nizozemska provincija. Slijedeći susret održat će se od 14. do 18. travnja 2020. u Sloveniji.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV