Održana duhovna obnova za bogoslove i postulante i promocija duhovnih zvanja u Vinkovcima

Trodnevna duhovna obnova za bogoslove i postulante, održana je od 22. do 24. studenog 2019. u Vinkovcima. Tema duhovne obnove bila je smisao zavjeta siromaštva, čistoće i poslušnosti. Voditelji duhovne obnove bili su fra Josip Petonjić, magister postulanata i fra Stjepan Brčina, magister bogoslova i fra Miljenko Hontić.

Kroz tri dana zajedno smo promišljali o smislu redovničkih zavjeta. Na samom početku fra Josip je istaknuo kako su svi Isusovi učenici po krštenju pozvani na savršenstvo i svetost života. Bog govori kroz srce, a njegov glas pronalazi se u unutarnjem miru koji daje radost. Za tu radost koju daje jedino Bog potrebno se boriti kako bi čitavo svoje biće mogli staviti na raspolaganje Bogu i čovjeku. Svaki od zavjeta ima svoje utemeljenje u Isusu Kristu, u njegovu životu i djelovanju. Da bi postigao potpuno jedinstvo s Ocem, Krist je odlučio prinijeti samog sebe, svoju dušu i svoje tijelo te na taj način biti slobodan od svake navezanosti s bilo kakvom materijom koja bi mogla zasjeniti njegovu ljubav prema Ocu. U tom svijetlu ističe fra Josip položiti zavjet poslušnosti, ne znači odreći se svoje savjesti ili svoje osobne slobode, nego odreći se svojevoljnosti kako bi se bolje ostvarivala karizma redovničke zajednice.O čistoći se progovorilo u svjetlu Isusovih riječi koji je izvor svake istine, ljubavi, jednostavnosti i odgovornosti. Čistoću moramo promatrati kao sredstvo nekom višem cilju, cilju koji je na prvi pogled dalek i nejasan. Spoznaja činjenice kako je čistoća samo oblik traganja za nečim mnogo uzvišenijim nije dana nikome tko se potpuno nije otvorio božanskoj milosti, a samo to otvorenje ne događa se u jednome danu ili tjednu, nego je dugotrajan proces suživljavanja čovjeka s Božjim promislom, što može biti veoma bolno. Ako želimo biti pravi redovnici istaknuo je fra Miljenko Hontić (gvardijan), zavjet siromaštva nam je neophodan, svaki ga redovnik mora prihvatiti. Siromaštvo mora biti primjer solidariziranja redovnika s velikom većinom ljudi koji živi u neimaštini. Kako bismo prihvatili siromaštvo koje je u srži darivanje i dijeljenje svega što imamo s drugima, mi dopuštamo da nas Bog vodi. Prepoznavanjem Božje ljubavi u našem srcu i Njegova djelovanja u našem životu postajemo svjesni naše pripadnosti Kristu. Mijenja se naše srce, naše ponašanje prema sebi, prema drugima i prema stvarima oko sebe, sve vrednujemo na novi, drugačiji način.

Drugoga dana boravka u Vinkovcima posjetili smo Memorijalni centari groblje žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, te smo posjetili Muzej vučedolske kulture u kojem smo kroz stručno vodstvo djelatnika upoznati s dosezima vučedolske kulture i vrijednosti Muzeja.

Boravak u Vinkovcima iskoristili smo i za promociju duhovnih zvanja. Tom prigodom u nedjelju smo animirali dvije svete mise. U crkvi sv. Antuna Padovanskog (mala crkva) i u crkvi Bezgrešnog Srca Marijina u Novom Selu na kraju koje su postulanti Bruno i Sandi rekli svjedočanstvo svoga poziva. U tu svrhu dijelili smo časopis Vox Minorum po kojem će nas vjernici Vinkovaca moći bolje upoznati.

Na kraju se želimo zahvaliti braći iz naša dva samostana koji su nesebično i velikodušno pokazali otvoreno srce i velikodušnost u dobrodošlici počastivši nas specijalitetima slavonskoga kraja.

Fra Franjo Čolakovac

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV