Izložba „Jedinstvenost u prolazu“

Izložba je otvorena u četvrtak 24. listopada u 21 sat u dvorani „Antonio“ u Župi sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu u Zagrebu. Organizaciju izložbe omogućio je Centar za promicanje duhovnih zvanja franjevaca konventualaca, a izložba će za posjetitelje biti otvorena do ponedjeljka 28. listopada.

„Ukoliko je istinita tvrdnja da je ljepota u očima promatrača, onda ovaj mladi umjetnik ima mnoštvo ljepote u svojim očima, dakle i srcu. Precizan izričaj i jasno definirani detalji obilježja su svake ove fotografije, a samim time i ove izložbe. Zato i prvi dio njezinog naslova – „JEDINSTVENOST“, riječi su kojima je opisana izložba naziva „Jedinstvenost u prolazu, igra svjetla i sjene ulicama grada“.

Ono što se pokušava izreći riječima, fra Marius Andrei izrekao je fotografijom. Fra Mariusu, rodom iz Rumunjske, ovo je prva samostalna izložba. Svojim fotografijama privukao je pozornost mnogih. U prostorijama župe okupili su se ne samo župljani već i mnogi mladi, braća fratri te zaljubljenici u fotografiju, čime su pokazali koliko je ova izložba zapravo jedinstvena.

Koliko je fra Marius svojim fotografijama dotaknuo srca i umove nazočnih dočarao nam je fra Ivan Marija Lotar riječima: „Fotografije su „obojene“ ne – bojama; crnom i bijelom. I kao takve kao da su bezvremenske i svakome mogu pružiti iskustvo povratka u budućnost ili koračanja prema prošlosti. Likovi na fotografijama su svi, ali i nitko. Ja i ti. Ona i on. Prolaznost u jedinstvenosti i jedinstvenost u prolazu.

Svaki ovaj komad umjetnosti, osim subjekta neponovljive čovječnosti i jednistvene osobnosti koju ljudi nose u sebi, sadrži sebi svojstvene objekte i atribute… Zgrbljenost starca pod teretom godina, poletnost mladića na krilima gotovo blesave zaljubljenosti.

Pobožnost stare redovnice i kao točka na „i“ vrisak na zidu jednog zagrebačkog prolaza: „God, help us. Amen!“ – „Bože nam pomozi. Neka tako bude!“

Zaista, neka bude tako da i vi posjetite ovu jedinstvenu izložbu te se uvjerite, makar bili i u prolazu koliko baš ti prolazni trenutci mogu biti važni i jedinstveni kada se na tren zastane. Fra Marius je to dočarao upravo za Vas.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV