Hodočašće – Sveta zemlja

U povodu pripreme za proslavu 50. obljetnice proglašenja svetim Nikole Tavelića Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca organizirala je veliko hodočašće u Svetu Zemlju. Uz provincijalnog ministra fra Josipa Blaževića, vikara Provincije fra Tomislava Glavnika koji je ujedno bio i jedan od vodiča po Svetoj Zemlji, fra Vitomira Glavaša, gvardijana samostana sv. Frane na Cresu, fra Zdravka Tube, nacionalnog duhovnog aistenta Vojske Bezgrešne i fra Vladimira Vidovića, glavnog urednika Veritasa – Glasnika sv. Antuna bilo je još 170 hodočasnika iz svih dijelova Hrvatske koji su se uputili u Svetu Zemlju.

Posebnost ovoga hodočašća bila je što su hodočasnici osim svetih mjesta koji su značajni za kršćanstvo pohodili i posebno počastili mjesta koja su važna za život sv. Nikole Tavelića, rođenog Šibenčanina i prvog hrvatskog kanoniziranog sveca.

Hrvatski hodočasnici imali su i dva značjna susreta, franjevce okupljene na ovom hodočašću primio je kustos Svete Zemlje fra Francesco Patton. Naime, u sjedištu kustodije nalazi se kapelica posvećena upravo sv. Nikoli. U prijateljskom posjetu i susretu fratri su upoznali kustosta sa nakanom ovoga hodočašća te su razgovarali i o središnjoj domovinskoj proslavi koja će biti 21. lipnja 2021. godine u Šibeniku, kao i o drugim važnim temama hrvatske pristutnosti kako u Jeruzalemu tako i na drugim mjestima Kustodije.

Drugi značajan susret bio je posljednjeg dana hodočašća kada je hrvatske hodočasnike u posebnu audijenciju primio apostolski nuncij u Izraelu mons. Leopoldo Girelli koji je u pozdravio hrvatske hodočasnike zahvalivši im na dolasku te pokazao kapelicu u sjedištu nuncijature koja je također posevećena sv. Nikoli Taveliću, a čiji je oltar posvetio bl. Alojzije Stepinac prilikom velikog hrvatskog hodočašća u Svetu zemlju 1937. godine.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV