Mladi sa Svetog Duha hodočastili u Međugorje

U organizaciji Centra za promociju duhovnih zvanja i radu sa mladima, od 18. do 20. listopada 2019. godine 50-tak mladih iz raznih dijelova Hrvatske je pod duhovnim vodstvom fra Stjepana Brčine hodočastilo  u Međugorje.

Veliki broj prisutnih mladih se redovito okuplja na Duhovno duhovitim večerima koje se pod vodstvom fra Stjepana održavaju četvrtcima u župi sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu u Zagrebu te im je ovo hodočašće bilo svojevrsna duhovna priprema za početak nove akademske godine.

Polazak prema Međugorju bio je u petak navečer ispred crkve sv. Antuna Padovanskog u Zagrebu. Nakon dolaska i kratke okrijepe u Međugorju, mladi su se uputili na brdo Križevac. Prilikom uspona na brdo sudjelovali su u pobožnosti križnoga puta. Na samom vrhu u tišini su se pomolili, a nakon toga kroz pjesmu su evangelizirali okupljene vjernike na brdu.

U poslijepodnevnim satima, nakon ručka  i odmora, mladi su se uputili na Brdo Ukazanja. Na putu do brda molili su Gospinu krunicu i pjevali pjesme. Nakon uspona mladi su u tišini pred kipom Kraljice mira iznijeli svoje molitve.

U večernjim satima sa svim okupljenim vjernicima sudjelovalo se na svetoj misi na otvorenom, a nakon mise i na zajedničkom klanjaju.

U nedjelju ujutro mladi su se oprostili od Kraljice Mira i Međugorja te se uputili u Šibenik, u Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića. Tamo su zajedno sa domaćim vjernicima sudjelovali  na svetoj misi, a izveli su i nekoliko pjesma.

Nakon mise ostali su neko vrijeme u klanjaju pred Presvetim. Čuvši pjesmu, turisti i domaći vjernici ušli su u crkvu, a fra Stjepan se pomolio za sve prisutne koji su osjetili potrebu. Uslijedio je zajednički ručak u svetištu, a nakon ručka razgledao se Muzej sv. Frane. Poslijepodne je provedeno u razgledavanju grada i druženju te se uputilo natrag u Zagreb kamo se sretno stiglo u kasnim noćnim satima.

Mladi su se svojim kućama vratili fizički iscrpljeni, ali duhovno ispunjeni što se vidjelo na izrazima njihovih lica i radosti koja je vladala u autobusu prilikom povratka. Kako im je sam fra Stjepan rekao, oni sami možda nisu vidjeli, ali na njihovim se licima vidjela velika promjena.

Dva dana intenzivnog duhovnog programa: odlazaka na Brdo ukazanja i Križevac, molitve krunice i pobožnosti križnog puta, slavljenja, sv. mise, klanjanja pred Presvetim Oltarskim Sakramentom učinilo je da se srca okupljenih mladih ispune radošću Duha Svetoga te da na ovaj način svjedoče svoju vjeru i zajedništvo u Isusu Kristu.

Prilikom povratka fra Stjepan je pozvao mlade da se prijave na duhovnu obnovu „Tečaj Filip“ koji će se u župi sv. Antuna Padovanskog održavati od 15. do 17. studenoga te ovim putem sve srdačno pozivamo.

Martina Eršeg

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV