U Splitu održano tradicionalno godišnje “srečanje” bogoslova Slovenske i Hrvatske Provincije

U Splitu se od 11. do 13. listopada 2019. godine održao susret bogoslova i postulanata između hrvatske Provincije sv. Jeronima i slovenske Provincije sv Jožefa franjevaca konventualaca na čelu sa ministrima provincijalima fra Josipom Blaževićem i fra Igorom Salmičem kao i magistrima odgajateljima bogoslova i postulanata fra Stjepanom Brčinom, fra Josipom Petonjićem i fra Slavkom Stermšekom.

Prvog dana susreta ugostio nas je gvardijan šibenskog samostana i rektor nacionalnog svetišta sv Nikole Tavelića fra Ivan Bradarić sa ostalom subraćom samostana gdje smo se uz srdačnu dobrodošlicu pobliže međusobno upoznali i tjelesno okrijepili. Nakon uvodnih pozdrava uslijedila je sv. Misa koju je predslavio fra Igor Salmič u sklopu petog petka velike devetnice pred blagdan svetog Nikole Tavelića.

Drugi dan ovogodišnjeg tradicionalnog susreta odgojitelja i odgajanika započeo je u Splitu u samostanu sv Frane gdje su nas dočekali gvardijan samostana fra Martin te ostala subraća. Bratsko druženje započeli smo obilaskom i upoznavanjem bogate povijesti naše župe sv Stjepana “pod borovima” gdje je ujedno i fra Josip Blažević predslavio sv Misu na kojoj su sudjelovali svi sudionici susreta i pokoji župljani. Poslije svete Mise uslijedio je bratski ručak i druženje uz igru “na balote” gdje nije nedostajalo razgovora i smijeh. 

Potom smo se uputili prema Sinju gdje smo posjetili predivnu crkvu Čudotvorne Gospe Sinjske kao i muzej Sinjske alke gdje smo se upoznali sa bogatom poviješću i ljepotom tradicije cetinskog kraja.

Nakon bogatog i prelijepog programa kojeg su nam priuštili naša starija braća, vratili smo se u samostan sv Frane gdje smo se odmorili i okrijepili te nastavili druženje. Blagoslovljen susret uvelike su nam obogatile predivne i za nas mlade poticajne homilije naših provincijala, kao i bratska druženja u kojima smo se pobliže upoznali te razmijenili dosadašnja iskustva i tradicionalne košare prepune darova. Bogu dragome hvala i Majci Mariji na ovakvim duhovnim susretima/srečanjima naših Provincija gdje međusobno otkrivamo ljepote različitosti, a ujedno i jedinstva u našem Gospodinu Isusu Kristu.

Mir i dobro!

Bruno Zebić

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV