Dani formacije za fratre: Crkva pred izazovima medija

Komunicirati za Crkvu nije opcija, nego misija. Važno je poznavati poruku koju prenosimo, ali isto tako i medije putem kojih se prenosi ta poruka. Stoga je Uprava Provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca odlučila da fratri na ovogodišnjim Danima trajne formacije čuju nešto o medijima i izazovima koja stavljaju pred Crkvu. Na predavanjima i radionicama, koje su vodili stručnjaci komunikolozi, od ponedjeljka do četvrtka u Zagrebu na Svetom Duhu sudjelovalo je dvadesetak fratara. Na dva otvorena predavanja za javnost sudjelovali su i brojni vjernici.

Prvoga dana fra Miljenko Hontić održao je predavanje o novostima u obnovljenim Generalnim statutima, jer su franjevci konventualci na prošlom Generlanom kapitulu usvojili nove Generalne statute, a fra Josip Blažević je napravio osvrt na „Put duha k Bogu“ sv. Bonaventure te njegove sličnosti i razlike u odnosu na jogu. Idućega dana profesorica kineziologije Ivana Ožbolt zainteresirala je fratre svjedočenjem svog obraćenja te govorila o važnosti tjelesnog zdravlja. Uslijedila su predavanja prof. Igora Kanižaja, prof. Danijela Labaša, prof. Bože Skoke i prof. Franje Skoke o medijima. Oni su upoznali fratre o specifičnosti hrvatskih medija, o važnosti verbalne i neverbalne komunikacije, o odnosima s medijima i načinima komuniciranja s medijima, o medijatizaciji religije i opasnosti medijskih manipulacija, o učinkovitim odnosima s javnošću te o umijeću javnog nastupa. Pobrinuli su se i za praktični dio gdje su fratri imali priliku govoriti pred kamerom kojom je upravljao prof. Danijel Crnek. Time su imali priliku usavršavati se u specifičnosti takvih nastupa, upoznati se s njihovim pozitivnim stranama i mogućim manipulacijama.

Održana su i dva predavanja otvorena za sve zainteresirane u utorak i u srijedu na večer. Oba predavanja su pobudila veliko zanimanje. U utorak je prof. dr.sc. Božo Skoko, s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, prisutne u Dvorani sv. Franje zainteresirao govorom o krizi hrvatskog nacionalnog identiteta. Istaknuo je kako se Hrvatima neprestano nameće negativna slika o Hrvatskoj, a kako se pozitivne stvari, simboli i vrijednosti na kojima se temelji hrvatski identitet zapostavljaju. Nametanje takve slike izaziva pesimizam među Hrvatima i negativnu sliku o vlastitoj državi. Naprotiv, prof. Skoko je na temelju provedenih istraživanja, ustvrdio kako stranci imaju vrlo pozitivan utisak o Hrvatskoj i njezinim stanovnicima. Ocijenio je kako je važno poticati nacionalni ponos i razvijati pozitivno ozračje u zemlji jer to utječe na jačanje identiteta naroda i gospodarsku stabilnost zemlje. U srijedu je prof.dr.sc. Ivica Šola, s odjela za komunikologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, govorio vjerskim vrednotama i načelima u medijima. Upozorio je na sustavno negativno prikazivanje kršćana i Crkve u medijima. Kršćanstvo je najprogonjenija religija na svijetu. Analizirajući slučaj optuženog kardinala G. Pella kojemu su sudili mediji a ne pravo, istaknuo je prof. Šola, danas je u javnom mnijenju postalo nepojmljivo da bi kršćani mogli biti žrtvama, njih se promatra isključivo pod vidom zločinaca. Ustvrdio je kako je specifičnost kršćanstva pashalni misterij muke, smrti i uskrsnuća Isusa Krista, te da je osnovni problem Crkve što je vjera svedena na moral, etiku, humanizam. Takvom kršćanstvu koje se uslijed nevjere pretvorilo samo u moral nužna je revolucija duha, ustvrdio je Šola.

Dani trajne formacije završili su u četvrtak u prijepodnevnim satima planiranjem nove pastoralne godine. Sudionici su iznimno zadovoljni temom i predavačima.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV