Rođenje Blažene Djevice Marije – Mala Gospa – Molve

U Župi Uznesenja BDM u Molvama svečano je, 8. 9. 2019., proslavljen blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije. Duhovni program započeo je u 10. 30 sati u župnoj crkvi molitvom krunice i procesijom do zavjetne kapelice Majke Božje Molvarske. Čudotvorni kip Majke Božje Molvarske, koji je od Velike Gospe bio u župnoj crkvi, u svečanoj je procesiji vraćen u zavjetnu kapelicu. Euharistijsko slavlje, na vanjskom dijelu svetišta, predslavio je u 11,00 sati o. Martin Jaković, domaći sin, župnik i gvardijan u Splitu, uz koncelebraciju župnika i čuvara svetišta o. Zdravka Tube.

,,Danas nas je na rođendan pozvala sama Blažena Djevica Marija koja na poseban način želi danas pogledati u naše oči, želi prodrijeti u naše srce i želi nam posvijestiti koliko je vrijedan i važan život svakoga od nas”, istaknuo je o. Martin Jaković u svojoj propovijedi te nastavio: ,,Svakoga od nas Gospodin je odabrao i stavio u ovaj svijet kako bismo doista bili oni koji će pronositi lice, ljubav i dobrotu velikoga i vječnoga Boga. O rođendanu Blažene Djevice Marije želimo danas promišljati o svemu onome što nam je Ona donijela na svijet kako bismo i mi iz dana u dan obogaćeni tim darovima mogli svoj život uvijek nanovo oplemenjivati, obogaćivati i donositi plodove radosti, mira, dobrote i ljubavi… Ni jedno ime nije toliko spominjano kao ime Marija. Na usnama čitavoga čovječanstva ni jedno drugo ime ne treperi, ne sjaji u tolikoj mjeri kao ime Marijino: u radostima i žalostima, sunčanim danima i mrakovima života, u iskušenjima i taborskim trenucima uvijek i svagda, a napose na času naše smrti Marija je jedina nada koja nas ne ostavlja kad nas svi ostave. Marija je svojim likom, osobnošću, slušanjem, predanošću i svojom ljubavlju prema Bogu i bližnjemu pokazala više nego tisuće riječi, više nego tisuće drugačijih djela jer Ona je pokazala nježnošću, radošću svojega srca kako treba Boga prepoznati, s Njime živjeti i Njega nasljedovati. I mi govorimo ovome svijetu svojom jednostavnošću, svojim mirom, svojom radošću koju doživljavamo u susretu s Isusom po Mariji našoj nebeskoj Majci.”

Uz vjernike i obitelji ove župe i hodočasnike iz okolnih mjesta bile su prisutne i obitelji iz Zagreba, Čakovca, Varaždina, Križevaca, Novog Marofa, Rijeke, Krka i Đurđevca. Dolazak u Molve, dio je njihova posvećenja Bezgrešnoj preporučujući se, na taj način Njezinu zagovoru, i stavljajući se Njoj na raspolaganje u svojem životu i hodu ovozemaljskim stazama. Bezgrešna ih okuplja u svoju oazu ne samo u ovom svojem svetištu već i u ljetnim mjesecima na duhovno-ljetnom programu boravka i odmora u franjevačkom samostanu na Cresu. Međusobno zajedništvu u Marijinu okrilju jača ih u ostvarenju povjerena im poslanja te je Ona razlog njihove nade i ustrajnog življenja i svjedočenja kršćanskih vrijednosti današnjem svijetu.

Neka Marija, Majka Božja Molvarska svojim majčinskim zagovorom prati i čuva život svih koji joj se utječu u zagovor!

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV