Završio je drugi termin Franjevačkog kampa za mlade

U organizaciji Centra za promociju duhovnih zvanja završio je i drugi termin Franjevačkog kampa za mlade koji se održavao od 29. srpnja do 5. kolovoza 2019. godine u kući susreta Placido Corteze, samostana sv. Frane franjevaca konventualaca na otoku Cresu.

I na ovom terminu kampa okupilo se više od 30-tak mladih iz raznih dijelova Hrvatske, ali i inozemstva. Neki od prisutnih mladih već su sudjelovali na kampu prošlih godina, a kako sami kažu, rado se ponovno vraćaju.

Cilj obaju termina franjevačkog kampa bio je formirati mlade da budu evangelizatori – da drugima kroz svoje talente i radost svjedoče živoga Boga, a sve u franjevačkom duhu po uzoru na sv. Franju, koji je sam, možemo reći, bio veseli evangelizator – navjestitelj Radosne vijesti.

Program je, kao i u prvom terminu, bio bogat i raznolik – sastojao se od zajedničke jutarnje molitve, vremena za obroke, animacija, pjesme i plesa, molitve krunice, predavanja/kateheze, vremena tišine i šutnje, mogućnosti svete ispovijedi i duhovnog razgovora te svete mise i klanjanja, a mladi su posjetili i crkvicu na brdu San Salvadur.

Na ovom terminu, mladi su se uz duhovno vodstvo fra Stjepana Brčine pripremali za uličnu evangelizaciju/evangelizacijski performans koji su izveli u petak, 2. kolovoza, povodom proslave blagdana Gospe od Anđela ili Porcijunkule.

Prije početka svete mise, mladi su ispred crkve stajali poput statua držeći u rukama natpise na hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku, simbolično predstavljajući grijehe koji nas udaljuju od Boga i uništavaju naše živote.

Uz sam ulaz u crkvu stajala su dva mladića koji su ljude pozivali da uđu u crkvu.

Prvi mladić je predstavljao Isusa koji nam uvijek prašta sve naše grijehe ako se iskreno za njih pokajemo („Naš Bog prašta svaki grijeh, uvijek oprašta, i stoga se uvijek veseli, a kada netko traži oprost „zaboravi“ sve“ – papa Franjo).

Drugi mladić predstavljao je sv. Franju, a u rukama je držao natpis „Sve vas želim poslati u raj.“ – riječi koje je sam sv. Franjo rekao vjernicima okupljenim u Porcijunkuli 2. kolovoza 1216. godine objavivši im da je od pape Honorija III. izmolio potpuni oprost za sve one koji posjete Porcijunkulsku crkvicu, ispovjede se i pokaju.

Nakon galerije grijeha, na samom ulazu crkve stajao je natpis „Nitko nije toliko svet da bi ostao vani i nitko nije toliko grešan da ne bi mogao ući u crkvu.“ Upravo te riječi su potaknule mnoge turiste i domaće ljude da uđu u crkvu. Sama je crkva bila popunjena do zadnjeg mjesta, a veliki broj prisutnih pristupio je sakramentu pomirenja te dobio porcijunkulski oprost.

Svečanu koncelebriranu svetu misu na Porcijunkulu u 20:30 predvodio je fra Stjepan Brčina, a nakon mise je bilo klanjanje koje su animirali polaznici kampa za mlade zajedno sa domaćom grupom Cresana.

Mladi su sudjelovali i na obilježavanju proslave povodom Dana domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te su zajednički izveli recitaciju i pjesmu.

Kako sami sudionici kažu, ovaj kamp je bio nešto posebno gdje su naučili i više upoznali sami sebe i Boga te će se zasigurno ponovno vratiti i sljedeće godine!

Martina Eršeg

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV