Kapitularci u Vatikanu

Papa Franjo Redu:

Graditelj mira može biti samo onaj koji ima “pomireno srce”

Nema mira bez pomirenja, bez praštanja i bez milosrđa. Samo onaj koji ima “pomireno srce” može biti služitelj milosrđa i graditelj mira – rekao je papa Franjo primivši oko 150 članova generalnog kapitula franjevaca konventualaca koje je predvodio novi ministar Reda, fra Carlos Alberto Trovarelli. Podsjetivši na odobrenje Svete Stolice njihovih Konstitucija i nedavno odobrenje novih Statuta, Papa je rekao da oni dotiču bitne elemente bratskog i misionarskog života: formaciju, međukulturalnost, zajedničko dijeljenje i transparentnost u gospodarskom upravljanju, izvijestio je Vatican News.

Konstitucije izražavaju konkretan način nasljedovanja Krista kako to predlaže evanđelje, apsolutno pravilo života za sve posvećene, a osobito za sljedbenike svetoga Franje Asiškoga koji se po svojim zavjetima obavezuju živjeti prema svetom evanđelju – rekao je Sveti Otac i dodao – Snažno me se doima savjet koji je sveti Franjo uputio braći: Propovijedajte evanđelje, a ako je potrebno, i riječima. To je način života.

Franjevački život rađa se iz slušanja evanđelja – rekao je papa Franjo i nastavio – Evanđelje je za vas pravilo života, i vaše poslanje nije ništa drugo nego biti živo evanđelje, živa egzegeza Božje riječi. Evanđelje mora biti vaš priručnik. Slušajte ga, molite nad njim i po Marijinu primjeru meditirajte ga; usvajajući ga uskladite svoj život s Kristovim.

Bratstvo je dar koji treba prihvatiti sa zahvalnošću – rekao je Papa i dodao – to je stvarnost koja je uvijek na putu, u izgradnji, i koja traži doprinos svih i u kojoj nitko nije isključen; u njoj nema potrošača, nego graditelja. To je stvarnost u kojoj se mogu živjeti putovi stalnog učenja, otvorenosti prema drugima, međusobne razmjene; to je stvarnost prihvata, otvorena i spremna pratiti; stvarnost u kojoj je moguće zaustaviti se u svakodnevnom životu kako bismo njegovali tišinu i kontemplaciju i u njima prepoznali Božji pečat. Na taj će način vaš bratski život u zajednici postati proroštvo u Crkvi i u svijetu, te škola zajedništva u kojoj se treba vježbati po primjeru svetoga Franje – rekao je Sveti Otac i primijetio – To je težak izbor jer se suprotstavlja logici svijeta koja traži uspjeh po svaku cijenu, želi osvojiti prva mjesta i biti uvažavana.

Sveti Franjo od vas traži da budete maleni po Isusovu primjeru koji nije došao da bude služen, nego da služi. Neka to bude jedina vaša težnja: biti sluge, sluge jedni drugima. Propovijedanje mira podrazumijeva pomirenje sa samima sobom, s Bogom, s drugima i sa stvorenjima. To znači živjeti u miru koji donosi sklad. Radi se o pomirenju koje polazi od srca i širi se svemirom, no u stvarnosti polazi iz Božjega srca. Pomirenje je nagovještaj mira koji nam je ostavio Isus. To nije odsutnost problema, nego dolazi od Božje prisutnosti u nama i pokazuje se u svemu onome što jesmo, što činimo i govorimo. Budite svojim životom glasnici mira – rekao je među ostalim na kraju papa Franjo.

Preuzeto: Zagreb (ika) – 17.06.2019.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV