Hvarski biskup Petar Palić predvodio misno slavlje u misiji Hanau i potvrdio 43 krizmanika

I ove godine Hrvatska katolička misija u Hanau svečano je proslavila svetu Krizmu. Tom prigodom mjesna crkva „Imena Marijina” u ovom prijateljskom njemačkom gradu, gdje naša misije djeluje od 1973. godine, bila je ispunjena do posljednjeg mjesta brojnim hrvatskim vjernicima, članovima njihovih obitelji i rodbinom koja je za ovu prigodu pristigla i iz domovine.

Predvodeći misno slavlje i sakrament Krizme, hvarski biskup Petar Palić u koncelebraciji s fra Ivanom Kovačevićem, voditeljem Hrvatske katoličke misije Hanau, posebno se dirljivim riječima obratio mladim krizmanicima i njihovim obiteljima, istaknuvši značaj tog trenutka u životu mladih, koji se učvršćuju u vjeri i iskazuju svoju spremnost služiti Kristu i Crkvi.

U svakoj župi Sakramenti su vitalni dijelovi života. Slavljenjem svetih sakramenata duhovno i životno obnavljamo zajednicu, prateći razvoj crkve od samih početaka i silazak Duha Svetoga nad apostole u obliku vatrenih jezika. To se danas neće tako dogoditi, ali će se sigurno dogoditi promjene u vašem životu! Zahvaljujemo se roditeljima i vašim obiteljima koji su u tuđini ostali hrabri u vjeri i očuvanju svojega hrvatskog identiteta.

Tako mi danas s ponosom možemo pokazati naše obitelji koje uzorno u tuđini žive svoje kršćanstvo i nacionalni indentitet, i to se najbolje vidi u djeci, koja dolaze iz naših dobrih kršćanskih obitelji. Zato hvala vam roditelji za ovako lijep vjerski događaj, kazao je mons. Petar Palić, krizmanicima koje je bilo dirljivo vidjeti na oltaru crkve u Hanau dok su primali sakrament svete Krizme.

Za vrijeme misnog slavlja pjevao je crkveni pjevački zbor misije Hanau, izvevši niz duhovnih pjesama. Bio je ovo veliki dan u životu mladih krizmanika i njihovih obitelji, kojima zahvaljujući misija u Hanau uspješno djeluje skoro pola stoljeća, predstavljajući drugi dom Hrvata i most koji ih u svim prigodama vjerski, duhovno i kulturno povezuje s domovinom Hrvatskom.

– Zahvaljujemo se našim mladim krizmanicima i njihovim obiteljima koji su u tako velikom broju uveličali ovaj svečani dan u našoj župi, kazao je mjesni župnik fra Ivan Kovačević, čestitajući mladima na ovom velikom danu u njihovim životima, te je, zahvalivši biskupu Petru Paliću za tako nadahnutu propovijed, zamolio biskupa da sve učini u Hrvatskoj za povratak ove mladosti, za snažniji preporod domovine; danas u Hanau, sutra u Zagrebu, Splitu, Rijeci… ako Bog da, kazao je fra Ivan Kovačević.

Tjedan dana prije u HKM Hanau je održana i Prva Sveta pričest čiji je sakrament primilo 18 mladih članova misije Hanau, koja u svom pastoralnom radu bilježi dobre rezultate, što je najbolje potvrdila i ova velika misijska svečanost.

MISIJA / ZORAN PAŠKOV
FOTO DOMINIKA BANDOV / HKM HANAU

preuzeto sa: misija.slobodnadalmacija.hr

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV