Juniorentreffen i susret poglavara CEF-a u Zagrebu

Tijekom uskrsnog tjedna, od 23. do 27. travnja, u Zagrebu se održao susret bogoslova i odgojitelja CEF-a (Federacija Srednje Europe) poznat kao Juniorentreffen. Osim toga tradicionalnog susreta ove godine u isto vrijeme i na istom mjestu održao se i susret generalnog asistenta, svih provincijala, kustosa i delegata spomenute Federacije. Dok su potonji imali radne sastanke na kojima su raspravljali o tekućim pitanjima, stanju našeg Reda u Srednjoj Europi, narednim aktivnostima i pripremama za predstojeći Kapitul, odgojitelji i bogoslovi imali su predavanja, rad po grupama, susrete i druženja. Predavanja su održali fra Ivan Lotar, fra Igor Salmič i fra Josip Blažević, koji su sudionicima nastojali približiti temu kontemplacije s različitih aspekata. Tako se govorilo o kontemplaciji po modelu koji je razvio sv. Bonaventura poznat kao „tri puta“, o duhovnom životu predočenom u drugom poglavlju novih Konstitucija i novostima s obzirom na prethodne te o poganskim metodama i putevima, njihovim oprečnostima s kršćanstvom i utjecaju na kršćane. Predavanja su izazvala zanimanje kod sudionika te zanimljiv rad po grupama u kojima je svatko iznosio vlastita iskustva.

Između ostalog svi sudionici imali su priliku uz stručno vodstvo upoznati uži centar grada Zagreba i njegove znamenitosti, juniori s odgojiteljima u srijedu a poglavari u četvrtak. Tako imali priliku obilazeći muzej izbližega upoznati život bl. Alojzija Stepinca. Bogoslovi su na radost posjetitelja katedrale na blaženikovu grobu zapjevali Regina coeli.

U četvrtak navečer u sklopu redovnih izvedbi fratri gosti su pogledali mjuzikl Svetac svega svijeta i ostali oduševljeni kvalitetom izvedenoga. Iako nisu mogli razumjeti, imajući tek kratke opise svih scena na talijanskom, rekli su kako su glumci na izvanredan način predstavili Antunov život te kako se osjetio zanos i oduševljenje glumaca onime što su izvodili. Iste večeri nekolicina sudionika susrela se s mladima koji se okupljaju na Duhovno-duhovitim večerima i istaknuli zadovoljstvo mladom Crkvom u Hrvatskoj, prizori koji su, kako kažu, rijetki na Zapadu.

U petak u poslijepodnevnim satima svi zajedno su se uputili na izlet. Jedan dio sudionika posjetio je dvorac Trakošćan, a drugi su posjetili glasoviti Muzej krapinskih neandertalaca. Nakon obilaska tih znamenitosti zajednički su se okupili u hrvatskom nacionalnom marijanskom svetištu Mariji Bistrici gdje ih je dočekao rektor vlč. Domagoj Matošević. Ondje su zajednički izmolili krunicu Blaženoj Djevici Mariji i potom se nakon kulturne i duhovne okrijepe uputili u obližnji restoran na tjelesnu okrjepu.

Susreti koji su okupili 25 sudionika završili su slavljem svete mise u subotu ujutro.

Ovo su ujedno bili oproštajni susreti za generalnog asistenta CEF-a, fra Miljenka Hontića, koji je tijekom proteklih dvanaest godina obavljao tu službu. Predsjednik CEF-a, njemački provincijal fra Bernardin Seither, uz zahvalu za gostoprimstvo i velikodušnost koju su pokazali domaćini u Hrvatskoj, zahvalio se također i fra Miljenku za njegov predan rad i velikodušno služenje. Svoju zahvalnost izrazio je također i fra Miljenko ističući suradnički duh koji je osjetio tijekom obavljanja dotične službe, te molio oprost za nedostatke, slabosti ili eventualne propuste tijekom dva mandata. Dodao je kako će uvijek u srcu nositi CEF i moliti za nj. Na sljedećem Generalom Kapitulu ovu službu trebao bi preuzeti član slovenske provincije. Također je najavljeno kako će ista ta provincija biti domaćin idućeg Juniorentreffena.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV