Formativni seminar za Gvardijane hrvatske i slovenske provincije

Od 18. do 21. ožujka 2019. godine u samostanu sv. Frane u Cresu održan je sastanak gvardijana provincije Sv. Jeronima iz Hrvatske i provincije sv. Josipa iz Slovenije. Ovaj sastanak je zamišljen kao formativni seminar za gvardijane – animatore samostana, koji je organiziralo i koordiniralo Glavno tajništvo za formaciju u našemu Redu.

Kao koordinatori i predavači bili su fra Louis Panthiruvelil, fra Emanuele Rimoli, fra Giulio Cesareo, fra Miljenko Hontić i prof. Renato Matić. Na susretu su bili prisutni provincijali obje Provincije.

Tečaj je trajao četiri intenzivna dana. Prva dva dana smo slušali predavanja o različitim aspektima službe gvardijana kao što su biblijsko-duhovna, antropološko-franjevačka, sociološko-kulturna, psiho-pedagoška i pravna dimenzija. U radu po grupama su se razmjenjivala ​​iskustva, raspravljalo se i promišljalo o ulozi povjerene službe. Dotaknuta su također i pitanja sukoba i ovlasti gvardijana.

Susret je bio prožet molitvom časoslova, lectio divina, euharistijskim klanjanjem i svetom misom s kratkom propovijedi. Trećeg dana nakon jutarnjih predavanja imali smo kratki izlet po otoku Cresu. Formativni susret je nastavljen četvrti dan razgovorom o raznim praktičnim problemima na koje nailazimo u svojim zajednicama.

Seminar je završio ceremonijom podjelivanjagvardijanima zapisnika „odlika gvardijana“, molitvom srednjeg časa i zajedničkim objedom u četvrtak 21. ožujka.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV