Relikvije sv. Antuna u Humcu i Mostaru

Relikvijar sa dijelom tijela sv. Antuna Padovanskoga koji se čuva u crkvi sv. Antuna na zagrebačkom Svetom Duhu bio je izložen na čašćenje svim vjernicima u Humcu i Mostaru u subotu 9. ožujka te u nedjelju 10. ožujka.

Zagrebačka crkva sv. Antuna Padovanskoga još od 1984. godine ima relikviju prvoga stupnja koja je izložena svim vjernicima na čašćenje tijekom čitave godine. Hrvatska Provincija sv. Jeronima pokrenula je veliki projekt širenja antunovske pobožnosti, producirala je mjuzikl o sv. Antunu kojega uspješno izvodi Ansambl Kolbe diljem domovine i čija je turneja upravo u tijeku. U sklopu ove turneje sa Ansamblom ide i relikvijar u kojem se nalazi dio Svečevog tijela koji se posebno izloži na čašćenje svim vjernicima.

U subotu i u nedjelju, 9. i 10 ožujka 2019. godine relikvijar je bio na Humcu i u Mostaru. U pratnji relikvijara bio je fra Vladimir Vidović, glavni urednik Veritasa – Glasnika sv. Antuna Padovanskoga i duhovnik Ansambla Kolbe koji je u propovijedima na Humcu i u Mostaru približio život sv. Antuna te pozvao sve vjernika na nasljedovanje Svečevih kreposti.

Dolazak relikvija sv. Antuna izazvao je veliki interes ljudi koji su u velikom broju, od par tisuća, dolazili kako bi bili u blizini Svečevog tijela te izvršili svoj zavjet i molitvu.

Domaćin na Humcu i organizator cjelokupnog dolaska relikvija sv. Ante u Hercegovini bio je gvardijan sa Humca fra Dario Dodig.

Relikvijar sljedeće subote ide u Vukovar gdje se održavaju Dani sv. Antuna Padovanskoga u župi sv. Filipa i Jakova te uz suradnju Grada Vukovara. Program započinje u petak, 15. ožujka u 17 sati svečanim unošenjem relikvijara i nastavlja se u subotu i nedjelju kada će u Hrvatskom domu biti izveden mjuzikl o sv. Antunu Padovanskom.

 

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV