Edukativna radionica Hrvatske komore dentalne medicine u Pučkoj kuhinji na Svetom Duhu

U petak 08. veljače 2019. godine od 12 do 13 sati u Pučkoj kuhinji Caritasa župe sv. Antuna Padovanskog na Svetom duhu 33 u Zagrebu predstavnici Komore održali su edukativnu radionicu s korisnicima na temu oralnog zdravlja. Riječ dobrodošlice uputio je fra Vladimir Vidović, voditelj Pučke kuhinje izrazivši zahvalnost liječnicima na raspoloživosti i organiziranju ove radionice. Tom prigodom predstavnici HKDM-a dr. dent. med. Andrijana Kovačić,  dr. dent. med.  Žarko Udiljak, prof. dr. Zvonimir Kajić i dr. dent. med. Maja Habek korisnike Pučke kuhinje praktično su savjetovati oko oralne higijene i oralnog zdravlja, upoznali ih s ostvarivanjem prava na dentalnu zaštitu prema pravima iz obveznog zdravstvenog osiguranja te ih darivali poklon paketima sa sredstvima za oralnu higijenu kako bi  korisnicima na taj način barem malo olakšali teško materijalno stanje. Dolazak predstavnika Komore u Pučku kuhinju na Svetom duhu gesta je kojom se želi pokazati poštovanje prema korisnicima i odgovornost prema potrebitima te podržati djelovanje Pučke kuhinje koja se brine o tome da pojedinci i obitelji mogu svakodnevno pojesti topli obrok jer su im nesretne životne okolnosti ugrozile egzistenciju. Cilj je ove akcije uspostavljanje osnove za kvalitetan život, pronalaženje adekvatnih rješenja te razvijanje osjećaja i pripadnosti.

Neposredni povod za ovu edukativnu radionicu jest proslava sv. Apolonije koja se slavi 9. veljače i koja je zaštitnica dentalne medicine. Sv. Apolonija bila je povijesna osoba, koja je živjela u Aleksandriji u trećem stoljeću, koje je tada bila dio afričke pokrajine Rimskoga Carstva. Kao rana kršćanka, vjere koju Rimsko Carstvo nije priznavalo sve do 303. godine, tj. do odluke cara Konstantina, koju je donio u Milanu, bila je prokazana i progonjena. Apolonija je svoj život završila na lomači, koja je bila zapaljena izvan zidina Aleksandrije, 9. veljače 249. godine, prije 1770 godina nove ere. U tijeku mučenja pretrpjela je ozljede čeljusti i zubi, pa je to bio razlog da je vrlo brzo nakon smrti postala zaštitnica onih koje bole zubi. Od srednjega vijeka sv. Apolonija postala je i zaštitnica dentalne medicine kao struke.

Njezin kult brzo se je proširio nakon njezine smrti. U naše primorske krajeve prenijeli su ga pomorci, a kasnije se je taj običaj proširio u ostalim dijelovima Hrvatske. U dalmatinskim crkvama vjernici su izgovarali „lekcijune“, molitve kojima se utječu njezinom zagovoru. Njoj u čast podignuti su oltari, kapelice, oltarne pole, kipovi, crkve, a u Dalmaciji su nerijetko ženskoj djeci davana imena Apolonije, Pole.

U novije vrijeme prije tridesetak godina obilježavanje Dana sv. Apolonije pokrenuli su doktori dentalne medicine u Hrvatskom primorju, u Voloskom. Nakon osnutka Hrvatske stomatološke komore u Zagrebu, 26. lipnja 1995. godine, od 1996. nastavljeno je slavljenje zaštitnice pacijenata i dentalne struke redovito na njezin dan 9. veljače tekuće godine diljem Hrvatske.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV