Identitet i poslanje redovničkog brata

U programu tradicionalnog adventskog pohoda provincijala braći, ovog adventa, provincijalni ministar fra Josip Blažević organizirao je poseban formativni program samo za redovničku braću naše provincije, na kojemu su sudjelovala sva četvorica braće: fra Josip Priselac, fra Đuro Crlenjak, fra Vilček Novački i fra Matej Milić. Susret je potaknut dokumentom Kongregacije za ustanove posvećenog života i Družbe apostolskog života pod naslovom „Identitet i poslanje brata redovnika u Crkvi“.

Program je započeo u utorak, 4. prosinca u Zagrebu, uvodnim nagovorom fra fra Josipa Blaževića o sadržaju i značenju dokumenta „Identitet i poslanje brata redovnika u Crkvi“ što ga je razdijelio u četiri predavanja, povjerivši ostala tri trojici naše braće koja će pohoditi u Italiji.

Drugi dan je nastavljen u Rimu nagovorom fra Igora Horvata na Seraficumu. Usputno su posjetili LaVernu.

U četvrtak su braća pohodila Generalnu kuriju u Rimu gdje im je prije ručka nagovor održao fra Miljenko Hontić, generalni asistent Reda, sudjelovali su na bratskom ručku, i svečanoj večernjoj misi u devetnici u čast Bezgrešne. Večera je upriličena u Seraficumu sa svom našom braćom na službama u Italiji, fra Miljenkom Hontićem, fra Tomislavom Mrkonjićem, fra Igorom Horvatom i fra Zlatkom Vlahekom, sa slavonskim delicijama što su ih sami gosti donijeli sa sobom. U petak su braća svoj hod nastavila do Asiza usputno pohodivši Greccio. Domaćin je bio fra Zlatko Vlahek koji ih je proveo kroz samostanske znamenitosti i održao zadnji od četiri prigodna nagovora na temelju spomenutog dokumenta „Identitet i poslanje brata redovnika u Crkvi“. Susret je završio svečanom jutarnjom misom u Bazilici sv. Franje u Asizu, te usputnim zaustavljanjem na grobu sv. Antuna u Padovi. U večernjim satima braća su se radosno vratila u Zagreb.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV