Održano srečanje klerika u Sloveniji

20. listopada 2018. godine održano je tradicionalno godišnje “srečanje” bogoslova Slovenske i Hrvatske Provincije franjevaca konventualaca. Domaćini susreta bila su braća iz Slovenije. Program srečanja započeo je u Ljubljani, u samostanu svetoga Maksimilijana Kolbea. Nakon srdačne dobrodošlice, druženje smo započeli doručkom za vrijeme kojeg su se braća mogla bolje upoznati i razmijeniti svoje prve dojmove od prošlogodišnjeg susreta.

Slijedio je obilazak novoizgrađenog dijela samostana. Tamo smo razgledali prostorije klerikata, prostorije za mlade i dječji vrtić. Svetu misu slavili smo u crkvi svetog Stjepana u Postojni. Slovenski ministar provincijal fra Igor Salmič u svojoj propovijedi istaknuo važnost i ljepotu bratskog druženja i međusobnog pomaganja. Napomenuo je da po euharistiji budemo svjesni snage bratstva koje pokazuje da među nama nije važna biološka, kultu­ralna ili društvena datost, nego je to rezultat duhovnog opredje­ljenja i odluke koju nam je svojim primjerom ostavio sam sveti Franjo te je ona postala prepo­znatljiva oznaka njegove obitelji Reda Manje braće.

Uslijedilo je razgledavanje Škocjanske jame koja svojim izgledom i netaknutom prirodom nije nikoga ostavila ravnodušnim. Na nekim mjestima se širi u ogromne prostorije od kojih je Martelova soba najveća u Europi i jedna od najvećih u svijetu.

Ručak je upriličen gdje smo na obilnoj trpezi mogli kušati razne specijalitete toga kraja.

Nakon zajedničkog ručka u Lokevu domaćini su nas poveli u mjesto Lipica,  koje je najvažnije slovensko konjičko središte.  Znamenitost je konjušnica Lipica, gdje se uzgajaju svjetski poznati konji-lipicanci. Pogledali  smo izložbu i tradiciju konjušnice lipicanaca. Među očuvanim zgradama najautentičniji je dio dvorca i stare staje – Velbanco. Lipica u dijelu starog dvorca ima galeriju s više od 1400 djela, uglavnom crteža i grafika. U blizini je manja dolina, koja je organizirana kao crkva na otvorenom posvećena Gospi Lurdskoj.

Bratsko druženje zaključili smo večerom za vrijeme koje smo razmijenili već tradicionalne košare s bogatim Hrvatskim i Slovenskim proizvodima.

Fra Franjo Čolakovac

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV