Susret gvardijana u Splitu

Ove godine održali smo u Splitu 26. i 27. rujna 2018. Godine prvi programatski susret gvardijana kojemu su nazočili svi gvardijani, izuzev fra Pere Kelave, viškog gvardijana, koji zbog organizacije neposredne proslave Dana provincije na Visu nije bio u mogućnosti sudjelovati.

Susret je započeo svečanim ručkom prigodom imendana fra Damjana Glavaša. Pozdravnu riječ sudionicima i čestitku fra Damjanu uputili su gvardijan fra Martin Jaković i provincijal fra Josip Blažević. U 15.00 sati uslijedila je molitva Devetog časa i euharistijsko klanjanje u samostanskoj crkvi koje je animirao fra Josip Ivanović, župni vikar, a svirao fra Martin Jaković, splitski gvardijan. Program je nastavljen u kapitularnoj dvorani prigodnim predavanjem fra Josipa Blaževića, provincijalnog ministra, koji je apostrofirao ulogu gvardijana kao animatora samostanskih bratstava, na srce gvardijanima stavio brigu za Božji primat, ljubav prema zajednici te promociju zvanja.

Nakon predaha uz kavu, u drugom djelu popodneva, uslijedila je izmjena iskustava svih gvardijana s obzirom na njihovu službu, poteškoće s kojima se susreću, kao i doživljeni lijepi trenuci koje su međusobno podijeliti. Neki gvardijani započinju prvi mandat dok su drugi na toj službi već više mandata i imaju različita iskustva. Gvardijani su potom dobili konkretne smjernice za sastavljanje godišnjih planera po samostanima, godišnjih izvještaja, izbora samostanskih službi, te druge obavijesti. Susret je završio molitvom Večernje i večerom.

Drugoga dana, nakon Službe čitanja i Jutarnje u crkvi, uslijedio je nastavak rada u 9.00 sati s molitvom Srednjeg časa. Provincijal je dao smjernice koje bi elemente trebao sadržavati dobar samostanski kapitul prema dokumentu Samostanski kapituli s čijim su sadržajem gvardijani temeljitije upoznati. Provincijal je, nadalje, predstavio teme duhovnog dijela samostanskih kapitula što ih je priredila Provincijska uprava prema već spomenutim smjernicama dokumenta Samostanski kapitul a odredio prošli provincijski kapitul kao dio Četverogodišnjeg provincijskog plana (usp. ČPP, str. 10). Prihvaćanje ovih tema samostanskih kapitula u prvome redu pridonosi međusobnom posjećivanju, upoznavanju i boljoj animaciji samostanskih kapitula. Svako će bratstvo do adventa složiti teme samostanskih kapitula prema vlastitom nahođenju i od ponuđenih pozvati predavače koji su teme već priredili te tako duhovnom djelu samostanskih kapitula dati sadržaj i važnost koji im pripada kao povlaštenom mjestu trajne formacije svakoga bratstva. Uz zadanu temu predviđa se diskusija i vrijeme adoracije.

Pojedini gvardijani predstavili su aktivnosti u vlastitim samostanskim bratstvima, dali konkretne poticaje i prijedloge, akcentuirali neka važnija događanja, dogovorili mjesta održavanja Dana provincije kroz ovo četverogodište (2019. VINKOVCI; 2020. ŠIBENIK; 2021. PULA; 2022. ZAGREB.), itd. Gvardijani su izrazili zadovoljstvo ovim susretom te izrazili želju da se nastavi s njegovim održavanjem svake godine uz Dan provincije kao formativno-programatski susret, za razliku od onog siječanjskog susreta gvardijana s upravom provincije koji je više obilježen administrativno. Redoviti formativni susret gvardijana za ovo četverogodište održat će se u Cresu od 11. do 14. ožujka 2019.

Sunčan dan bio je prigoda prije ručka popiti sok ili kavu na rivi gdje se toga dana obilježavao Dan policije (uoči sv. Mihaela arkanđela, zaštitnika policije). Popodne smo se katamaranom preselili u Vis na proslavu Dana provincije.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV