Proslavljen dan Provincije

Na otoku Visu, u četvrtak i petak, 27. i 28. rujna 2018. godine svečano je proslavljen Dan Provincije. Otok Vis je odabran za ovogodišnju proslavu jer samostan sv. Jeronima u Visu slavi 500. godina svoga postojanja, ali i zbog obilježavanja stote obljetnice dvojice naših fratara koji su proslavili mjesto i samostan (fra. Celestin Tomić i fra. Marin Oreb).

Proslava je započela molitvom Večernje na grobu gdje počivaju franjevci konventualci pokopani u Visu i potom nastavljena u samostanskoj crkvi. Euharistijsko slavlje predslavio je mons. Petar Palić, hvarsko-bračko-viški biskup u koncelebraciji sa provincijalnim ministrom fra Josipom Blaževićem, fra Igorom Salmičem, slovenskim provincijalnim ministrom te brojnom braćom koja su tom prigodom došla na otok Vis. U pozdravnom slovu provincijalni ministar fra Josip Blažević objavio je odluku provincijskog Kapitula da Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevca konventualca pokreće službeni proces za proglašenje blaženim i svetim fra Celestina Tomića, rođenog Višanina i velikog bibličara uzornog i kreposnog života. Na svetoj misi pjevao je za tu priliku ujedinjeni zbor iz grada Visa i Komiže pod ravnanjem mladog dirigenta Matea Narančića.

Nakon svete mise program Proslave nastavljen je u Hrvatskom domu u kojem je gđa Dobrila Cvitanović iznijela svoja sjećanja na svoga ujaka fra Celestina Tomića kao i prof. Slavko Kovačić sjećanja na svoga profesora fra Celestina Tomića. Potom je  fra Ljudevit Maračić predstavio monografiju dr. Celestin Tomić, a fra Damjan Glavaš, drugo i prošireno izdanje knjige Moj mali samostan (M. Oreba).

Uz pozdravne riječi uglednih gostiju i glazbeno-recitativne umetke, simboličnu gestu pažnje Provincije gradu Visu predstavila je predaja kompleta knjiga o. Celestina, koji je u ime Provincije gradskoj knjižnici, preko gradonačelnika, uručio fra Josip Blažević, provincijalni ministar. U gradskoj knjižnici za ovu prigodu pripremljen je posebni odjeljak za stalnu postavu knjiga u kojem će se nalaziti  sva djela fra Celestina Tomića.

Drugoga dana Proslave, molitvu Jutarnje predslavio je fra Tomislav Glavnik, vikar Provincije. Potom je fra Josip Blažević u prigodnom programu predstavio braći Četverogodišnji plan i program te glavne smjernice za apostolat i djelovanje u slijedećem četverogodištu. Euharistijskim slavljem koje je predslavio o. Provincijal završena je proslava Dana Provincije na otoku Visu.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV