Međunarodni susret mladih „Giovani verso Assisi“

U Asizu, kolijevci franjevaštva i gradu sv. Franje, te dijelom u Rimu, od 12. do 19. kolovoza 2018. održan je osmi međunarodni susret mladih „Giovani verso Assisi“ pod geslom „Stvoren/a si da blistaš – Ljepota svetosti“.

Na ovogodišnjem susretu, zajedno sa svojim voditeljima, franjevcima konventualcima, okupilo se preko 400 mladih iz 17 različitih država svijeta – Belgije, Libanona, zemlja Latinske Amerike, Meksika, Brazila, SAD-a, Ekvadora, Koreje, Španjolske, Poljske, Njemačke, Italije, Rumunjske, Portugala te je susret održan na čak 11 različitih jezika. Među mladima iz cijeloga svijeta bilo je i 30-tak mladih iz čitave Hrvatske pod vodstvom fra Stjepana Brčine i fra Ivana Marija Lotara.

Cilj ovogodišnjeg susreta bio je približiti mladima ljepotu i poziv na svetost, koji je upućen svima nama, a kroz primjer života svetoga Franje i svete Klare.

Sam program je bio raznolik i bogat. Svaki se dan sastojao od hodočašća u neko od bitnih mjesta vezanih uz život svetog Franje ili svete Klare, svete mise, večernjega molitvenog bdijenja i adoracije, radionica ili boravka u grupama te slobodnog vremena za razmišljanje, odmor ili druženje.

Nakon smještanja u kampu i večere, mladi su se uputili u Donju baziliku sv. Franje, gdje je održani uvodni susret i molitveno bdijenje. Drugi dan započeo je molitvom i aktivnostima koje su okupljene uputile u temu toga dana – put do sreće. Mladi su se podijelili u grupe te različitim putovima hodočastili u Eremo delle Carceri, gdje su imali priliku, poput sv. Franje, povući se u molitvu. Sveta misa je u večernjim satima bila u katedrali sv. Rufina, a dan je završio molitvenim bdijenjem i klanjanjem u kampu.

Treći dan mladi su u svojim matičnim grupama posjetili svetište „Svlačenje svetog Franje“, gdje su razmišljali, na papir napisali te na simboličan način bacili ono što ih odvaja od Boga u „santuario della spoliazione“. Nakon toga uputilo se u Gornju baziliku svetog Franje na svetu misu, a poslijepodne je provedeno u svetom samostanu gdje su mladi u različitim grupama podijelili svoja iskustva. Poslijepodne je bilo slobodno za boravak u matičnim grupama te su naši mladi iz Hrvatske uz vodstvo fra Stjepana obišli Donju baziliku sv. Franje.

Na najveći marijanski blagdan, Uznesenje BDM ili Veliku Gospu, mladi su hodočastili u baziliku svete Marije Anđeoske (Porcijunkulu) te nakon toga u Rivotorto, gdje je bila svečana sveta misa.

Peti dan bio je posjet bazilici svete Klare. Nakon toga uputilo se u Sveti samostan, gdje je bio rad po različitim grupama – glazbena, kazališna, kuhinjska, plesna, itd., kako bi se pripremilo ili za uličnu evangelizaciju ili za završnu zajedničku večer. Navečer je u kampu bilo pokorničko bogoslužje, uz mogućnost svete ispovijedi, na koju je pristupio veliki broj mladih.

U petak ujutro nakon doručka, uputilo se u Rim. Mladi su bili smješteni u kolegiju „Seraphicum“. Dan je proveden u pripremi za uličnu evangelizaciju, koja je navečer bila održana na 10 različitih rimskih trgova.
U subotu je dan proveden u matičnim grupama te se većina mladih uputila u razgledavanje Rima. Navečer je u veoma opuštenom, a nadasve veselom i zabavnom tonu, uz glumu, ples i pjesmu, održana završna večer uz predstavljanje rada po skupinama.

U nedjelju, završni dan ovoga međunarodnog susreta, mladi su se uputili u baziliku Svetih dvanaest apostola, gdje je održana sveta misa koju je predslavio generalni ministar OFMCONV, fra Marco Tasca. Naši mladi iz Hrvatske su za darovnu pjesmu pjevali „Zahvaljujte Gospodinu“. Nakon mise zajednički se uputilo na molitvu „Angelus“ s Papom i razgledavanje bazilike sv. Petra. Nakon toga uslijedio je povratak kućama.

Tako su Asiz i Rim u ovih intenzivnih tjedan dana postali mjesta susreta različitih kultura mladih iz cijeloga svijeta, koji su molitvom, pjesmom, evangelizacijom i zabavom svjedočili svoju vjeru. Bila je to obnova, kako za dušu tako i za tijelo, a vjerujem, i jedan od onih događaja koji će se pamtiti i cijeniti čitav život.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV