50 i 25 godina svećeništva

U nedjelju 24. lipnja 2018. na blagdan sv. Ivana Krstitelja u creskoj samostanskoj crkvi sv. Frane proslavljen je dvostruki jubilej. Fra Ferdinand Ćavar proslavio je 50, a fra Zdravko Tuba 25 godina svećeničkog služenja.

Misno slavlje započelo je u 9:00 sati, a pjesmom su ga uveličali članovi samostanskog zbora, tamburaši iz Subotice, a priključili su se i članovi župskog crkvenog zbora.

U prigodnoj propovijedi subrat dvojice slavljenika fra Stjepan Brčina govorio je o ljepoti i težini svećeničkog poziva. Zahvalio je braći na zajedništvu i svjedočanstvu žrtve te istinskog svećeništva kojeg su mu, kao mladom svećeniku, posvjedočili svojim životom.

Na kraju svete mise fra Stjepan je pročitao čestitke koje je svakom slavljeniku ponaosob uputio provincijal fra Josip Blažević, a nakon toga svoje su čestitke i prigodne darove slavljenicima uputili članovi franjevačkog svjetovnog reda, a potom i prijatelji samostana. Cijelo je euharistijsko slavlje bilo ispunjeno dubokim emocijama, posebice zahvalnošću Bogu za dar ove dvojice svećenika.

Fra Ferdinand je na svoj duhovit način u ime obojice zahvalio čestitarima uputivši svima poziv da budu prisutni i na proslavi 100. obljetnice njegova misništva, a onim starijima poručuje da nije on kriv ako ne mogu doći. Osvrnuo se i na svojih 33 godina provedenih u Cresu u kojem se uvijek osjećao kao kod kuće.

Nakon svete mise nastavljeno je druženje slavljenika s prijateljima samostana na Batajni, u novoizgrađenoj kući Eremo koja je ovom prilikom i blagoslovljena.

D. B.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV