Zatvoren četvrti festival kršćanskoga kazališta

U prepunoj Dvorani sv. Franje u nedjelju, 10. lipnja predstavom Faustina-Božje je ime milosrđe u izvedbi Radnika Milosrdnog Isusa iz Pule i režiji fra Ivana Marije Lotara zatvoren je četvrti Festival kršćanskoga kazališta. Nakon predstave, selektorica festivala, prof. dr. sc. Sanja Nikčević uručila je priznanje izvođačima te se kratko obratila publici, naglasivši kako je festival iznimno važno događanje i za publiku i za izvođače koji stvaraju predstave utemeljene na kršćanskim vrijednostima te istaknuvši kako je ovo izdanje festivala svojom temom i predstavama pokazalo da vjernici nisu nerealni zanesenjaci već da se spremno suočavaju sa svim životnim tegobama, kao i konačnošću, odnosno smrti. U obraćanju publici fra Ivan Lotar zahvalio je svima koji su festival podržali: publici, kreativnom timu, medijskim pokroviteljima, sponzorima te volonterima. Provincijalni ministar Hrvatske Provincije svetoga Jeronima franjevaca konventualaca, fra Josip Blažević, također je zahvalio svima, te napomenuo kako festival želi biti mjesto na kojemu se plodno razvija kazališna umjetnost s kršćanskim predznakom, te na kojemu se prikazuju dobre i kvalitetne predstave. Istaknuo je kako se nada da će festival potaknuti i druge župe i gradove u zemlji da organiziraju slične projekte te uz pozdrav i zahvalu mnogobrojnoj publici službeno zatvorio festival.

Ovogodišnji Festival kršćanskoga kazališta imao je temu Bog – snaga za život te se održavao u Dvorani svetog Franje na zagrebačkom Svetom Duhu u organizaciji Hrvatske Provincije svetoga Jeronima franjevaca konventualaca i Veritasa-glasnika sv. Antuna Padovanskoga. U šest dana ugostio je devet predstava iz šest gradova– Zagreb, Visoko, Osijek, Pula, Široki Brijeg i Sarajevo, a u popratnom je programu održano pet radionica. Predstave su izvodili profesionalci i amateri, što je uz popratne programe te razgovore s publikom nakon izvedbi još jedna posebnost ovoga Festivala.

O festivalskim programima

Festival je 1. lipnja svečano otvoren predstavom Oskar i gospođa u ružičastom Érica-Emmanuela Schmitta u produkciji Kazališne družine Mare te u izvedbi autorice projekta glumice Marije Sekelez. Predstava govori o dječaku Oskaru koji boluje od neizlječive leukemije no kroz razgovore i druženja s volonterkom, mamom Rozom, on proživljava život u punini u samo dvanaest preostalih mu dana života. Iz ganute i nadahnute pubike, nakon izvedbe, upućene su čestitke te izrazi oduševljenja autorici projekta.

U subotu, 2. lipnja, izvedene su dvije predstave pred mnogobrojnom publikom. Prva je bila dramska etida Gospa od Svijećnice u izvedbi Dramske družine Ozana iz Visokog u Hrvatskom zagorju u režiji njihova voditelja i dramskog pedagoga Tibora Martana. Ta je družina stalni gost Festivala kršćanskog kazališta, a njihove predstave su prepoznatljiva stila i izričaja koji proizlaze iz njihova specifičnoga načina rada u kojemu se spajaju umjetnost i pedagogija. Članovi družine vole raditi predstave o svecima i svetim ljudima jer o njima puno nauče, a proces rada na predstavi im je zanimljiv i zabavan.

Druga predstava bila je monodrama Marija Filipija Kako glumiti normalnog čovjeka u režiji Borisa Svrtana. Mario Filipi, stopostotni invalid Domovinskog rata, u svojoj monodrami govori o svom životnom i ratnom putu kritički se osvrćući na tretman hrvatskih branitelja u našem društvu. Duhovito govori i o svojoj invalidnosti te o svom optimističnom pristupu životu koji je uvijek vrijedan življenja.

Treći festivalski dan započeo je međunarodnim gostovanjem Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži iz Širokog Brijega (Bosna i Hercegovina) s predstavom Fra Didak – sebet nas i naše dice. Iste je večeri Koreos iz Osijeka izveo koreodramu Moja smrt u koreografji Igora Grubišića. Dvorana je bila premala za sve zainteresirane, a nakon izvedbi publici su se predstavili i svetoduški OFS i Frama.

Drugi je vikend Festivala započeo 8. lipnja predstavom za djecu, Priča o Bogici ili nije sramota biti siromašan autora i redatelja Hrvoja Zalara i u produkciji Kazališta Prijatelj, a u subotu 9. lipnja izvedna je i predstava Ribica Srebrica u izvedbi Kazališta Budilica i režiji Daniele Totić. Predstava je nastala prema nagrađivanoj i svjetski poznatoj slikovnici Marcusa Pfistera. Obje su predstave oduševile najmlađe gledatelje, koji su aktivno sudjelovali i u razgovorima i druženju nakon izvedbi.

Istoga je dana izvedena i predstava Simpatični stric župnik Franca Roberta koju su odigrali bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa iz Sarajeva. Predstavu je režirao umirovljeni bosanski glumac Drago Buka, koji osim što vodi dramsku družinu, sarajevskim bogoslovima predaje i retoriku. Ovo je bila jedina komedija na Festivalu i oduševila je mnogobrojnu publiku odličnom glumom, scenografijom, kostimografijom te smiješnim scenama i replikama.

U popratnom programu, edukativnim i obiteljskim radionicama, sudjelovalo je oko šezdeset polaznika, a svi su polaznici dobili potvrde o sudjelovanju.

Prva radionica, Dramske tehnike u radu s biblijskim tekstom u nastavi katoličkog vjeronauka pod vodstvom Nataše Roginek i Silvije Čavlek, pokazala je dramske tehnike pomoću kojih biblijski tekstovi mogu postati djeci zanimljiviji i razumljiviji.

Koreografkinja i plesna pedagoginja Senka Baruška održala je radionicu Primjena plesne osviještenosti u nastavi katoličkog vjeronauka. Jedan od ciljeva je bio iznaći doživljaje i osjećaje prisutne u biblijskim pričama i izraziti ih pokretom.

Druge festivalske subote, 9. lipnja, održane su također dvije edukativne radionice. Kristina Vlahinja i Kristina Volarić držale su radionicu Stvaranje dramske igraonice s predškolskom djecom – Bog u srcu i očima odgojitelja u kojoj su iznijele svoju koncepciju dramskoga rada s predškolskom djecom. Ona se zasniva na vođenoj improvizaciji te na projektima iz kojih se onda stvara materijal za završnu predstavu na kraju pedagoške godine.

Antonija Kušanić je vodila edukativnu radionicu Lutkom kao medijem kroz biblijski tekst. Na početku se analizirao ulomak iz biblijske knjige o proroku Joni a zatim su polaznice izrađivale jednostavnu ginjol lutku i odglumile priču o Joni pomoću njih.

U nedjelju 10. lipnja održana je i jedna obiteljska radionica – Biblija i lutka u obitelji pod vodstvom Antonije Kušanić. Djeca su sa svojim roditeljima izrađivala lutke likova iz prispodobe o dobrom pastiru koji traži jednu izgubljenu ovcu ostavivši sve ostale. Svaka obitelj je radila lutke zasebno, a onda su svi prisutni zajednički odigrali prispodobu pomoću lutaka.

Svojim programima četvrti je Festival kršćasnkoga kazališta potvrdio i pokazao kako se u nišama društva, koje nisu prisutne u medijima i koje se ne financiraju iz državnih i gradskih proračuna, stvaraju kvalitetne i zanimljive predstave kršćanskoga nadahnuća za koje postoji velik interes i naklonost publike, a temom Bog kao snaga za život poslao je poruku kako se unatoč životnim nedaćama, nemirima i teškoćama u Bogu nalazi mir i oslonac kao zalog za novi život nakon smrti.

 

FOTO: Krešimir Naglić

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV