Susret Federacije Srednje Europe

Od 21. do 25. svibnja ove godine u samostanu Roman Rumunjske provincije, održan je redoviti susret Federacije Srednje Europe (CEF).

Prisustvovali su svi članovi Federacije, osim delegata Skandinavske misije. Predsjedao je fra Bernhardin Seither, provincijal Njemačke provincije, uz nazočnost generalnog asistenta ovog područja, fra Miljenka Hontića, iz Hrvatske provincije. Kao što je već tradicija, susretu je nazočio i kustos Engleske i Irske, fra Ciprian Budau (njemu je to bilo prvi put).

Susret je održan izvan područja Federacije, jer je ugošćivanje susreta pripao Delegaturi rumunjske braće u Njemačkoj. Željeli su pozvati sve članove Federacije u Rumunjsku kako bi svi što bolje mogli upoznati stvarnost njihove provincije.

Na susretu se raspravljalo o temama: novosti iz cirkumskripcija, Kurije i Reda, vrednovanje posljednjeg susreta juniora u Njemačkoj, programiranje novih susreta, priprema za izvanredni generalni kapitul, kakvoća života u našim cirkumskripcijama i programiranje novih događanja u Federaciji.

Jedan je dan posvećen posjetu nekih samostana Rumunjske provincije, kao Nisiporesti, gdje se nalazi grob službenice Božje Veronike Antal (bit će proglašena blaženom 22. rujna) i marijansko svetište sa samostanom u Cacica. Braća su pohodila i neke pravoslavne manastire (među kojima i Voronte, koji nazivaju “sikstinskom kapelom istočne Euzrope”), novi samostan pravoslavnih redovnica Carmazani (120 monahinja!), da bi na kraju uslijedio i pohod našim klarisama. Jedne su večeri sudionici pohodili i socijalni centar Provincije i Fundacije “Pace”, kao i žarište Provincije “Grean Time”.

Na kraju susreta provincijalni ministar Njemačke provincije i generalni sistent fra Miljenko Hontić, susreli su se s provincijalom Rumunjske provincije, fra Teofilom Petrisorom, u prisutnosti delegata rumunjske braće koja djeluju u Njemačkoj. Razgovoralo se o užoj suradnji među svom braćom u Njemačkoj.

Na kraju je zaključeno da sljedeći susret CEF-a, kao i Juniorentreffen iduće godine, organizira Hrvatska provincija sv. Jeronima, kojoj je prepušteno da odredi mjesto održavanja. Bit će to prigoda da i naša braća dokažu gostoprimstvo.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV