Nova knjiga – Moj mali samostan

Predgovor drugom izdanju

Povod ponovnom izdanju već odavno ponestale Orebove knjige Moj mali samostan tri su važne obljetnice, duboko vezane uz grad Vis, a posebno uz Samostan sv. Jere na viškom Prirovu.
Prvo: 100. obljetnica rođenja pisca ove povijesno-dokumentarne knjige o starorimskom lokalitetu na kojemu počiva zdanje sadašnjega samostana i crkve sv. Jere u Visu – za mjesto Vis nezaboravnog padre Marina. Pamtimo ga kao doktora teologije, profesora povijesti i etnologije, istražitelja povijesti Visa i svoje franjevačke Provincije sv. Jeronima, pisca više djela povijesnoga i etnografskog karaktera. Bio je strastveni zaljubljenik u more i prijatelj „malog čovika“. Taj fratar vedre franjevačke duše proveo je život a da nije imao neprijatelja. Njemu u čast i zahvalu ponovno izdajemo Njegov mali samostan.
Drugo: još jedna stota obljetnica rođenja velikana domovinske Crkve u Hrvata, prof. dr. Celestina Tomića, našega redovničkoga, franjevačkog subrata, rođenog Višanina, kome je matični samostan sv. Jere na viškom Prirovu. O. Celestin Bruno Tomić bio je cijeli svoj vijek profesor biblijskih znanosti i biblijskih jezika: hebrejskoga, starogrčkog i latinskog, i jedan od najplodnijih pisaca biblijskog područja u našem narodu. Bio je dugogodišnji dekan Bogoslovnoga fakulteta u Zagrebu, Često je ponavljao da svoje redovništvo i svećeništvo zahvaljuje svojoj majci i prisnim vezama s redovnicima Svetog Jere na Prirovu.
Treće: spominjemo se 500. obljetnice pisanog spomena crkve i samostana sv. Jere u Visu. Arhivski zapis iz 1520. spominje da je „gvardijan samostana sv. Jere, fra Marin iz Kotora, primio darovnicu Radovana Kuljiša iz Komiže, a za uzvrat fratri Svetog Jere da će moliti za njega i njegovu obitelj“. U pripravi obilježavanja 500. obljetnice otpočela je lagana obnova crkve. U vezi s radovima na obnovi zahvaljujemo se za pripomoć Poglavarstvu grada Visa i Županije. Posebna zahvala kolegi i subratu prof. Ljudevitu Maračiću, koji je svojim marljivim arhivskim radom ispravio neke nedostatke u prvom izdanju, a novim arhivskim materijalom obogatio ovo novo izdanje. Time će još sjajnije zasjati povijesni hod i bogati duhovni rad redovnika ovog samostana u mjesnoj Crkvi.

fra Damjan Glavaš, gvardijan

vis

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV