Juniorentreffen 2018

„Juniorentreffen“, odnosno susret bogoslova, već nekoliko desetljeća organiziraju provincije franjevaca konventualaca srednje Europe (CEF). Domaćin ovogodišnjeg susreta bio je, od 3. do 7. travnja 2018., njemački samostan Marije pomoćnice u Schwarzenbergu pod vodstvom delegata CEF-a fra Josefa Fischera. Ovogodišnji susret bavio se trima važnim temama koje su bile međusobno povezane. Prva tema bila je govor o franjevačkoj formaciji i franjevačkoj duhovnosti koju je obradio generalni tajnik za formaciju fra Louis Panthiruvelil, druga tema nosila je naslov “bratsko i duhovno vodstvo u odgoju”, koju je obradio fra Giulio Cesareo (profesor moralne teologije i glavni voditelj vatikanske tiskare). U trećoj temi govorilo se o samim krizama u zvanjima i na koji ih način prebroditi, koju je obradio fra Louis Panthiruvelil.

Na susretu je sudjelovao 21 sudionik iz Norveške, Njemačke, Italije, Engleske, Slovenije, Švicarske i Hrvatske. Tri provincijalna ministra (fra Bernhardin M. Seither, fra Milan Kos, fra Josip Blažević), kustos austrijsko-švicarske kustodije fra Daniele Brocca, pet magistra bogoslova (fra Danilo Holc, fra Nikola Šantek, fra Giles Zakowicz, fra Maximilian M. Martin i fra Jarek Zacharias) te dva slovenska, dva engleska i tri hrvatska klerika). Na susretu je sudjelovao i generalni definitor i asistent CEF-a fra Miljenko Hontić.

Susret je službeno započeo u utorak 3. travnja bratskom večerom u blagovaonici samostana. Nakon okrepe uslijedila je večernja molitva časoslova u samostanskoj kapelici, koja je ujedno bila mjesto svih liturgijskih čina tijekom susreta. Zatim su uslijedili uvodni pozdravi, predstavljanje sudionika susreta, te kratki uvod samoga programa. Službeni jezik susreta bio je talijanski, a prevodilo se prema potrebi i na druge jezike (engleski, njemački, slovenski i hrvatski).

Drugi dan susreta započeli smo euharistijskim slavljem i molitvom jutarnje molitve, koje su animirala hrvatska braća s predslaviteljem fra Miljenkom Hontićem. Uslijedilo je prijepodnevno predavanje, u kojemu je fra Louis Panthiruvelil objasnio i približio značenje i bitnost same franjevačke duhovnosti u formaciji odgajanika te razvijanja svojega vlastitog franjevačkog poziva. Nakon predavanja i kratke pauze uslijedio je rad po skupinama na temu „iskustvo duhovnog poziva” (osobna svjedočanstva i razmišljanja). Saslušavši mišljenja pojedinaca, došli smo do zaključka kako je iznimno važno za naš osobni poziv, ali i za zajedničko poslanje hrabro svjedočiti, dijeliti svoje iskustvo poziva i vjere braći s kojima živimo i djelujemo.

Prijepodnevi radni dio dana završio je molitvom srednjeg časa i ručkom. Zatim je uslijedio kratki odmor. Popodnevni program započeo je u 15:00h susretom generalnog definitora fra Miljenka Hontića, koji nam je govorio o stanju samoga Reda franjevaca konventualaca u svijetu. Uslijedila je pauza od 30 minuta, a zatim je započeo susret s mladima iz župe sv. Stjepana u Nürnbergu, koji su se u to vrijeme nalazili u Schwarzenbergu u našem samostanu na duhovnim vježbama, uz vodstvo župskog suradnika laika Branka Brčinovića. Na susretu s mladima govorilo se o mladima danas i kako oni gledaju na Crkvu i posvećene osobe, kako oni žive svoju vjeru u sekulariziranome svijetu, na koji način svjedoče prijateljima vjeru itd.

Nakon večere i večernje molitve časoslova uslijedio je susret generalnog definitora i asistenta CEF-a fra Miljenka Hontića s odgojiteljima provincija.  Dan je završio bratskim druženjem u konobi samostana.

Slijedeći dan bio je predviđen za bratski izlet i posjet marijanskih mjesta. Ujutro prije polaska imali smo liturgijski dio, koji su predvodila braća iz Slovenije. Najprije smo se zaputili u mjesto Maria Buchen, gdje smo uz vodstvo tamošnjeg franjevca konventualca iz Poljske, koji je tamo u službi, obišli crkvu i svetište. Zatim je uslijedila kratka meditacija i razmišljanje o Djevici Mariji i svetome Franji. Nakon ručka uputili smo se u gradić Schönau, gdje smo posjetili franjevački samostan i crkvu. Obilazak Njemačke zaključili smo posjetom grada Würzburga, u kojem se nalazi franjevačka crkva i samostan koji je ujedno i sjedište Njemačke provincije franjevaca konventualaca.  Poslijepodne istoga dana uslijedio je kratki obilazak grada, kad smo obišli razne crkve i katedralu u centru grada. Nakon obilaska grada uputili smo se prema Schwarzenbergu, gdje smo izmolili večernju molitvu, večerali, a zatim je u konobi samostana uslijedilo kušanje raznih sorti vina toga kraja uz razne njemačke suhomesnate proizvode i uz veselo bratsko druženje.

Sljedeće jutro započeli smo naravno misnim slavljem i jutarnjom molitvom, koju je predslavio engleski fratar Maximilian M. Martin. Nakon doručka uslijedilo je predavanje na temu “Duhovno i bratsko vodstvo na putu odgoja”, koje je završilo raspravom u kojoj se raspravljalo kakvo bi zapravo duhovno vodstvo trebalo biti, na koji način bi se trebalo provoditi itd. U poslijepodnevnom dijelu bila je obrađena i zadnja tema našega susreta “Kriza zvanja”, a susret je završio molitvenim karakterom, odnosno meditacijom (Lectio Divina) u samostanskoj kapelici, pod vodstvom fra Giulija Cesarea. Uslijedila je večernja molitva, te bratska večer uz pića i prehrambene delicije Hrvatske i Slovenije.

Posljednjeg dana susreta euharistijsko slavlje je predslavio fra Bernhardin M. Seither, provincijalni ministar Njemačke provincije. Spakiravši stvari, pozdravili smo se sa svom braćom te zahvalili na gostoprimstvu i radosti zajedničkog susreta proteklih dana.  Po završetku susreta zaputili smo se prema jednom gradu u Njemačkoj pokraj Tübingena, kako bismo dogovorili sa župnikom don Ivanom Kutlešom sve za postdiplomski studij i smještaj našega fra Milana Gele.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV