Preminuo o. Zvonimir Zlodi, franjevac konventualac

Dok su večernja zvona Vazmenog bdijenja radosno objavljivala Gospodinovo uskrsnuće, na Veliku subotu, 31. ožujka 2018. u 21 sat, naš redovnički subrat i svećenik, O. ZVONIMIR ZLODI OFMConv. svoju je dušu pridružio Gospodinu Uskrslome i u svečanom skupu onih koji su pratili Uskrsnulog Isusa vratio u Očev dom.

Pokojni o. Zvonimir, najstariji član Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, rođen je u Zagrebu, 28. travnja 1923. godine. Nakon provedene godine novicijata u Ptuju u tamošnjem samostanu sv. Petra i Pavla, položio je svoje jednostavne redovničke zavjete 28. kolovoza 1940. godine, da bi svoje doživotne, svečane zavjete položio 29. travnja 1944. u Rimu, gdje se nalazio na studiju bogoslovnih nauka. U Rimu je i zaređen za svećenika 1. ožujka 1947. godine. Po povratku u Domovinu vršio je poglavarske i odgojiteljske dužnosti u nekim samostanima Provincije, da bi većinu svoje aktivne djelatnosti, preko 25 godina života, proveo u Rimu kao redoviti vatikanski penitencijar, gdje je u tri navrata vršio i službu rektora Kolegija vatikanskih penitencijara. Za vrijeme svoje djelatnosti u Bazilici sv. Petra u Vatikanu zalagao se za postavljanje prigodne spomen-ploče na krštenje Hrvata i prvih veza našeg naroda sa Svetom Stolicom u ovoj prvoj Crkvi katoličkoj u svijetu, što je upravo ostvareno tijekom protekle godine, a bit će inaugurirano ujesen ove godine. Po povratku u Domovinu kratko vrijeme proveo je u Samostanu sv. Antuna u Novom Marofu, da bi uskoro bio dodijeljen zagrebačkom samostanu Svetog Duha, gdje je proboravio i doživio visoku starost, sve do smrti u 95. godini života. Velik dio svojeg apostolata posvetio je pisanoj riječi, pa je tako napisao više uspjelih hagiografija, među kojima je životopis sv. Antun Padovanskoga u više izdanja tiskan u oko 20.000 primjeraka. Braća ga pamte kao marljiva, savjesna, vedra i neobično jednostavnog i pristupačnog čovjeka, redovnika i svećenika. Svoju matičnu Provinciju u Zagrebu, povratkom iz Rima, obogatio je vrijednom galerijom filatelističkog i numizmatičkog blaga.

Sprovod dragog pokojnika obavit će se u utorak, 3. travnja 2018., u crkvi sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu u Zagrebu, s pogrebnom misom koja počinje u 10,30 sati. Nakon svete mise zemni ostaci o. Zvonimira bit će položeni u samostansku grobnicu Kapele Svetog Duha. Svećenici koji namjeravaju sudjelovati u sprovodnim obredima, zamoljeni su ponijeti svećeničku albu i prigodnu štolu ljubičaste boje.

VB_0063

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV