Redoviti provincijski kapitul OFM Conv. – Četvrti dan

U četvrtak 22. veljače o.g. nastavljena je treća sjednica Redovitoga provincijskog kapitula Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca. Nakon izbora fra Josipa Blaževića za provincijalna ministra u razdoblju od 2018. do 2022. godine, održan je rad po skupinama na temu budućnosti Provincije na kojemu su izneseni prijedlozi kako usavršiti bratski i molitveni život te pastoralne aktivnosti.

U poslijepodnevnim dijelu pristupilo se izglasavanju od provincijalna ministra predloženih članova definitorija; izabrani su: fra Tomislav Glavnik – vikar, fra Ljudevit Maračić – tajnik, fra Vitomir Glavaš – ekonom, fra Stjepan Brčina – egzaktor te fra Ivan Bradarić.

„Provincijski se kapitul, normalno, slavi u dva dijela (usp. Gen. stat. 133). Vrijeme između prvoga i drugog dijela mora biti posvećeno pripremi radnoga predloška za izradu četverogodišnjega provincijskog plana (ČPP), kao i prijedloga ili odluka o posebnim temama ili pitanjima, o čemu će se na provincijskom kapitulu morati raspravljati i što će morati biti odobreno. Prikladno je da radni predložak pripremi provincijalni ministar sa svojim definitorijem; u tome mogu tražiti pomoć komisije ad hoc. Dobro je, osim toga, da provincijalni ministar prije drugoga dijela posveti prikladno vrijeme odabiru gvardijana, magistara sjemeništa itd., koji će morati biti imenovani na šestoj sjednici kapitula.“ (Pravilnik za slavljenje redovitoga provincijskog kapitula, br. 138)

Drugi dio kapitula zakazan je za 14. svibnja 2018. godine u Zagrebu u Samostanu Svetoga Duha.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV