Redoviti provincijski kapitul OFM Conv – Drugi dan

U utorak 20. veljače nastavljena je druga sjednica Redovitoga provincijskog kapitula Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca. Cilj ove sjednice nije toliko analiza kapitularnih izvješća koliko provjera života i djelatnosti Provincije u proteklom četverogodišnjem razdoblju. Ova provjera je važno i neodrecivo pravo i dužnost provincijskog kapitula.

Svoje izvješće iznijeli su provincijski ekonom fra Tomislav Glavnik i egzaktor fra Željko Klarić. Uslijedila su izvješća iz odgojnih ustanova: klerikat – fra Nikola Šantek, malo sjemenište – fra Josip Petonjić, postulatura – fra Stjepan Brčina. Nacionalni duhovni asistent fra Vladimir Vidović iznio je izvješće o radu OFS-a i Frame, a fra Zdravko Tuba o djelovanju Udruge „Vojska Bezgrešne“. Provincijalni ministar fra Josip Blažević, iznio je izvješće o radu Komisije za odgoj i izobrazbu braće, o Veritasu, čiji je glavni i odgovorni urednik, te o radu Povjerenstva za ekumenizam i međureligijski dijalog „Hrvatski areopag“. Fra Josip Petonjić izvijestio je Kapitul o aktivnostima promicatelja duhovnih zvanja, a fra Stjepan Brčina o misijskom djelovanju. Predsjednik Komisije za ekonomiju i gradnju fra Tomislav Glavnik izvijestio je braću o svojemu radu te o Domu sv. Maksimilijana Kolbea; fra Ivan Karlić o djelovanju povjerenika za kulturno blago Provincije; fra Ljudevit Maračić o radu provincijskoga arhivara; fra Vladimir Vidović o radu povjerenika za pravdu, mir i ekologiju; a fra Martin Jaković o pučkoj kuhinji i Domu sv. Antuna Padovanskoga. Na kraju čitanja svakog pojedinog izvješća uslijedila je kratka rasprava u kojoj su braća iznosila svoja zapažanja i primjedbe, kako je i predviđeno Pravilnikom, te tražila eventualna pojašnjenja o iznesenim tvrdnjama što ih sadrže izvješća.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u poslijepodnevnim satima primio je u Nadbiskupskom dvoru fra Marca Tascu, generalnog ministra. U pratnji generalnog ministra bili su fra Josip Blažević, provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca i fra Miljenko Hontić, generalni asistent Reda.

Po završetku radnoga dijela, kapitularci su u crkvi sv. Antuna Padovanskoga koncelebrirali euharistijsko slavlje koje je predvodio fra Miljenko Hontić. Župnik fra Martin Jaković pozdravio je koncelebrante, među kojima posebno generalnog ministra, te izrazio nadu da će ovo euharistijsko slavlje po zagovoru sv. Antuna donijeti mnoge plodove za Provinciju i za hrvatski narod.

U prigodnoj homiliji fra Hontić je osvrčući se na misno evanđelje u kojem nalazimo pouku kako treba moliti posvijestio, kako je korizma na poseban način vrijeme molitve.

Na prvom mjestu Isus nam govori da ne blebećemo, da ne trošimo riječi uzalud, jer naš Bog već unaprijed zna što nam je potrebno, rekao je propovjednik, te ukazao na novinu u Isusovoj molitvi. „Za razliku od dotadašnjih molitava, On uči da Svemogućeg Boga, Stvoritelja svega smijemo zvati svojim Ocem. Štoviše, poziva nas da mu tepamo ‘Abba’“. Stoga, „ta novost je u posebnom odnosu prema Bogu i našem stavu u molitvi. Ako je naš stav ispravan, nda u tom odnosu nema straha, nije potrebno izmišljati što ćemo govoriti Bogu, nije potrebno nešto činiti da bi ga umilostivili, zadovoljili nekakve uvjete, već je jednostavno potrebno prepustiti mu se, posvijestiti si njegovu ljubav i u tom stavu slušati njegovu riječ, te dozvoliti da nas ta njegova riječ mijenja.

Nadalje je naglasio, kako središte naše molitve treba biti Gospodin, a ne naši sebični interesi i prohtjevi. „Trebamo malo pomalo usvajati njegov mentalitet, a to znači da živim predanje i povjerenje u Božju ljubav u svakoj situaciji i svakom trenutku našeg života i da otkrivamo što to Bog želi učiniti po nama. To pak nam pomaže da shvatimo da imamo braću koju on također ljubi. I zato mi kršćani ne možemo biti individualisti, jer imajući jednog Oca znamo da imamo mnogo braće. Sve to podrazumijeva da unatoč našim slabostima i grijesima imamo snagu i volju oprostiti jedini drugima, jer nam svima oprašta naš Otac. Koliko ćemo biti spremniji oprostiti, toliko ćemo biti više sinovi Oca nebeskoga“.

 

foto: Blažević / Badrov / Pušić

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV