Franjevačke pučke misije

Od 24. studenog do 3. prosinca 2017. godine u Župi sv. Josipa Radnika u Sisku održat će se Franjevačke pučke misije. Voditelji Franjevačkih pučkih misija su dvanaestorica franjevaca konventualaca: fra Josip Blažević, fra Ivan Karlić, fra Žarko Relota, fra Zdravko Tuba, fra Tomislav Glavnik, fra Vitomir Glavaš, fra Nikola Šantek, fra Željko Klarić, fra Josip Petonjić, fra Filip Pušić, fra Stjepan Brčina i fra Milan Gelo.

Franjevačke pučke misije započinju u petak, 24. studenog, svetom misom Zaziva Duha Svetoga. Tema prvoga dana je Misionarski duh kršćana, svetu misu predslavi prof. dr. fra Ivan Karlić koji će nakon svete mise imati i katehezu na temu: Čovjek je otvoren za Boga. Uz prof. dr. sc. fra Ivana Karlića, prva tri dana Franjevačkih pučkih misija bit će još fra Tomislav Glavnik, fra Josip Petonjić i fra Milan Gelo.

U subotu, 25. studenog tema dana jesu Temelji naše vjere. Dan započinje molitvom Jutarnje i Službe čitanja u 7.00 sati u župnoj crkvi. Dopodnevni dio Misija odvija se na filijalama u Hrastelnici, Palanjku i Tišini Erdetskoj koji započinje u 10.00 sati marijanskom pobožnosti i nastavlja se katehezom na temu dana. U 17.00 sati program se nastavlja u župnoj crkvi katehezom Putokaz prema vječnosti – sakramenti crkve koje će imati prof. dr. sc. fra Ivan Karlić, u 18.15 sati je marijanska pobožnost, u 19.00 sati je sveta misa koju predslavi fra Milan Gelo, a nakon svete mise je kateheza: Izvor i vrhunac kršćanskog života koju će imati prof. dr. sc. fra Ivan Karlić.

U nedjelju, 26. studenog tema dana je Kršćanski identitet. Svete mise su prema redovitom rasporedu u 9.00 sati u Hrastelnici, u 10.00 sati u Palanjku i u župnoj crkvi, u 11.00 sati u Tišini Erdetskoj i u 19.00 sati u Galdovu.

U sklopu Franjevačkih pučkih misija održat će se Obiteljski dan. Nakon svete mise u 10.00 sati u župnoj crkvi bit će Okrugli stol i radionica na temu: Svjedočanstvo kršćanskog života – obitelj Batarelo i Linde. Za vrijeme okruglog stola bit će organizirana kreativna radionica za djecu, a nakon programa ručak za sve.

Program za mlade započinje u 18.00 sati animacijama i svjedočanstvom duhovnog poziva koju će imati fra Milan Gelo. Svetu misu za mlade u 19.00 sati predslavi fra Tomislav Glavnik, a katehezu za mlade na temu: Gospodine, što želiš da učinim održat će fra Milan Gelo.

Tema dana u ponedjeljak, 27.11. je Zajedništvo. Nakon molitve Jutarnje i Službe čitanja u 7.00 sati katehezu za djecu 6. razreda održat će fra Milan Gelo. Tijekom trajanja Franjevačkih pučkih misija u dopodnevnim satima bit će organiziran posjet starijim, nemoćnim i bolesnim župljanima. U 16.00 sati je euharistijsko klanjanje u šutnji te ujedno prigoda za osobni susret, molitvu, razgovor i ispovijed sa misionarima. Nakon Pobožnosti Božjem milosrđu u 18.15 sati koje će imati fra Stjepan Brčina, slijedi sveta misa koju predslavi fra Milan Gelo. Potom slijedi kateheza za mlade na temu Uđi u kršćansku zajednicu koju ima fra Stjepan Brčina. Od ponedjeljka do petka u župi će misionariti: fra Milan Gelo, fra Žarko Relota, fra Vitomir Glavaš, fra Željko Klarić, fra Stjepan Brčina i fra Filip Pušić.

U utorak, 28.11. tema dana je Uloga muškarca u obitelji i društvu. Nakon molitve u 7.00 sati slijedi kateheza za učenike 7. razreda koju će imati fra Stjepan Brčina i posjet starijim bolesnim i nemoćnim župljanima. U 16.00 sati je euharistijsko klanjanje i prilika za osobni razgovor, molitvu i ispovijed sa misionarima. U 17.00 sati je kateheza za učenike 1. razreda osnovne škole koju će imati fra Željko Klarić. Nakon pobožnosti slijedi sveta misa u 19.00 sati koju predslavi fra Vitomir Glavaš. Katehezu na temu dana: Ranjenost i svetost očinstva održat će fra Žarko Relota. Pozvani su svi, a osobito muževi, očevi, djedovi, mladići i hrvatski branitelji.

Srijeda, 29.11. tematski je vezana uz značenje i položaj žene i majke u društvu, osobito u odgoju. Nakon molitve i kateheze za učenike 5. razreda slijedi posjet Domu umirovljenika grada Siska gdje će misionari slaviti svetu misu i održati prigodni susret sa korisnicima Doma. Poslijepodnevni program započinje euharistijskim klanjanjem, nastavlja se katehezom za učenike 2. razreda. Sveta misa je u 19.00 sati koju predslavi fra Željko Klarić. nakon svete mise je kateheza: Marija – model suvremene žene na koju su pozvani svi, a osobito majke, žene, djevojke i prosvjetni djelatnici.

Četvrtak, 30 studenog tematski će obrađivati položaj kršćanina u suvremenom društvu. Dopodne je predviđen susret sa predstavnicima gradske i županijske vlasti. U 20.00 sati nakon svete mise slijedi kateheza: Etičnost u javnom i privatnom životu na koju su osobito pozvani medicinski djelatnici.

U petak, 1.12. misionarima se priključuje dr. sc. fra Josip Blažević, provincijalni ministar i fra Zdravko Tuba. Tema dana je Poziv na svetost. Predavanje za djelatnike osnovne škole Galdovo u Sisku održat će fra Josip Blažević u 12.00 sati u prostoru škole. Navečer katehezu pod nazivom Vjerom i duhovnošću do svetosti održat će fra Zdravko Tuba.

Pretposljednjeg dana Franjevačkih pučkih misija, u subotu 2.12. tema dana je Svjedočanstvo, dopodnevni dio programa odvija se na filijalama u Hrastelnici, Palanjku i Tišini Erdetskoj koji započinje u 10.00 sati svetom misom i katehezom. U 17.00 sati program se nastavlja u župnoj crkvi katehezom Mučeništvo sv. Nikole Tavilića koju će imati fra Nikola Šantek, u 18.15 sati je marijanska pobožnost, u 19.00 sati je sveta misa, a nakon svete mise je kateheza o zamkama praznovjerja i opasnostima novih religioznih pokreta koju će imati dr. sc. fra Josip Blažević.

Franjevačke pučke misije završavaju u nedjelju 3.12. svetom misom zahvalnicom koju će predslaviti sisački biskup mons. Vlado Košić uz direktan prijenos na Laudato TV i Radio Mariji.

Franjevačke pučke misije su izvanredan duhovni sadržaj navještaja i razmatranja Božje riječi, svečanog slavljenja sakramenata i intenzivnijeg razmišljanja o kršćanskim vrednotama. Molitva, osobni susret s misionarima, prigodne propovijedi, kateheze i pobožnosti su način na koji Franjevačke pučke misije žele dotaknuti srce svakoga čovjeka. Imaju za cilj produbiti osobnu vjeru i protumačiti vjerske istine. Osobita zadaća pučkih misija je nova evangelizacija distanciranih kršćana koji iako su formalno kršćani ne žive svoju vjeru i ne svjedoče svoju pripadnost Isusu Kristu te im pomoći doći do autentičnog susreta sa živim Bogom.

Postoji više uzroka krize vjere i gubitka osjećaja za sveto u današnjem društvu. Jedan od tih uzroka je naviknutost na kršćanski ambijent, puki vjerski formalizam, nerazumijevanje obrednosti liturgijskih slavlja kao i nedovoljna poučenost o vjerskim istinama i konačno ravnodušnost prema svemu što nosi vjersko obilježje.

Franjevačke pučke misije duhovna su priprava za proslavu pedesete obljetnice dolaska fratara i osnutka župe sv. Josipa Radnika u Sisku-Galdovu. Posljednji put održane su 1975. i 1987. godine.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV