Susret trajne formacije

Susret trajne formacije u našoj Provinciji održan je od 23.10. do 27.10.2017. godine u samostanu sv. Frane u Cresu. U programu trajne formacije sudjelovali su: fra Martin Dretvić, fra Zdravko Tuba, fra Michael Pavić, fra Ivan Penava, fra Zlatko Vlahek, fra Josip Petonjić, fra Josip Ivanović, fra Milan Gelo, fra Filip Pušić, fra Stjepan Brčina, fra Vilček Novački, fra Ivan Lotar i fra Vladimir Vidović. Susret trajne formacije započeo je u ponedjeljak okupljanjem braće i euharistijskim klanjanjem koje je pripremio i animirao fra Vladimir Vidović. Ciklus predavanja, koja su činila okosnicu ovogodišnjeg susreta Trajne formacije, održala je dr.sc. Sanda Smoljo, voditeljica Centra za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije i viši asistent na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu na katedri filozofije, odsjek psihologije. U utorak su sudionici Trajne formacije slušali predavanje na temu  Važnost afektivne zrelosti u svećeničkom/redovničkom životu i Relacijska zrelost u interpersonalim odnosima nakon koje su uslijedile radionice i rasprava na temu predavanja. U srijedu dr.sc. Sanada Smoljo održala je druga dva predavanja na temu: Uloga svećenika/redovnika pred izazovima suvremene obitelji i Pratiti kršćansku obitelj prema uzoru kršćanskog braka nakon kojih je uslijedila zanimljiva i sadržajna rasprava. Predavanja dr. Smoljo izazvala su veliku pozornost i zainteresiranost braće zbog zanimljivih i izazovnih tema kao i zbog samog pristupa ovoj važnoj temi.

U četvrtak dopodne sudionicima programa Trajne formacije predavanje je održao provincijalni ministar fra Josip Blažević o Spisima sv. Maksimilijana Kolbe koji su nedavno objavljeni na hrvatskom jeziku. Nakon toga, uslijedila je je rasprava o provincijskim prioritetima u sklopu priprema za redoviti Kapitul koji će održati u veljači slijedeće godine. U poslijepodnevnim satima sudionici su posjetili Mali Lošinj gdje su vidjeli župnu crkvu i muzej Apoksiomena.

Osim formativnog dijela koji je i glavni razlog okupljanja braće Susret trajne formacije bio je prožet i duhovnim i rekreativnim sadržajima kako i priliči mladim redovnicima i svećenicima. Radosti bratskog zajedništva doprinijela je i velika gostoljubivost domaćina, creskih fratara, na čelu s gvardijanom fra Zdravkom Tubom.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV