Euharistijsko slavlje u prigodi Prvoga nacionalnog susreta članova Vojske Bezgrešne

Zagreb, (IKA) – U povodu proslave 100. godišnjice postojanja Vojske Bezgrešne (1917.-2017.) koju je osnovao sv. Maksimilijan Kolbe, OFMConv. u subotu, 23. rujnu u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskoga u Zagrebu održan je prvi Nacionalni susret članova Vojske Bezgrešne. Program je započeo euharistijskim klanjanjem, a potom nastavljen euharistijskim slavljem kojega je predvodio zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško.

U koncelebraciji su bili generalni definitor Reda franjevaca konventualaca za Srednju Europu fra Miljenko Hontić, provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Josip Blažević i Slovenske provincije sv. Josipa fra Milan Kos, nacionalni duhovni asistenti Vojske Bezgrešne u Hrvatskoj fra Zdravko Tuba i Bosni i Hercegovini vlč. Vladislav Žarko Ošap. Također u koncelebraciji su bili i franjevci konventualci iz svih samostana koji su ovim proslavili i svoj dan uz blagdan sv. Jeronima. Članovi pak su pristigli iz cijele Hrvatske od Međimurja do Dalmacije, od Istre do Slavonije.

U riječi pozdrava, provincijal Blažević je podsjetio na događaje koje je u okviru proslave 100. obljetnice Vojske Bezgrešne tijekom 2017. organizirala Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca: hodočašće u Fatimu i Lurd, te simpozij „Vojska Bezgrešne i masonerija“, a završni program je zahvalno hodočašće u Rim.

Stogodišnjica postojanja Vojske Bezgrešne jedinstvena je prigoda zahvaliti Bogu na ovom divnom pokretu, čestitati članovima Vojske Bezgrešne njihovu obljetnicu, te ponovno raspiriti gorljivost članova kako bi u današnjem vremenu odgovorili suvremenim izazovima. 3.500 članova u Hrvatskoj, i oko 6 milijuna u svijetu, osjetna su evangelizacijska snaga unutar Crkve, kojoj papa Benedikt XVI., u prigodi održavanja međunarodnoga kongresa u Rimu, upućuje slijedeće riječi: „Vi imate veliki uzor svetosti, profesionalnosti i poniznosti. Crkva je u velikoj potrebi i očekuje vašu pomoć. Molim vas ne odustajte ići naprijed s pouzdanjem i nadom. Vaša karizma je aktualna, stoga obnovite svoje članstvo i svoje oduševljenje. Neka vam Blažena Djevica Marija i sv. Maksimilijan pomognu da budete gorljivi misionari ljubavi i milosrđa Isusa Krista.“

U ovoj prigodi, fra Blažević je kratko predstavio i slavljenike koji su na poseban način ugrađeni u ovo slavlje fra Ambroza Knežića, nekadanjeg misionara u Zambiji koji slavi 50 godina svečanih zavjeta, te fra Tomislava Cvetka sadašnjeg misionara u Danskoj i fra Miljenka Hontića koji slave 25 godina misništva. U taj niz, provincijal je uvrstio i predvoditelja slavlja, biskupa Šaška koji ove godine također slavi 25 godina svećeničkog ređenja.

Započinjući euharistijsko slavlje, biskup Šaško je rekao „ovomu našem predivnom slavljeničkom zajedništvu dodajem prisutnost našega zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića, čije molitve donosim u naše molitve i u čije ime pozdravljam sve vas, dragi članovi Vojske Bezgrješne“. Čestitajući slavljenima, biskup je naglasio njihovu predanost i vjernost u redovništvu i svećeništvu, što je znakovito na današnju kvatrenu subotu jesenskih kvatri u kojima posebno molimo za svećenička i redovnička zvanja“.

U homiliji je biskup Šaško naglasio, kako „Vojska Bezgrješne živi od posebne povezanosti s Blaženoj Djevicom Marijom, posvećujući se Njoj, preobražavajući svoj život u marijanski, da bi Ona djelovala u svijetu po nama ljudima, spajajući: poziv na svetost, ljubav prema Crkvi, naviještanje i svjedočenje Evanđelja, služeći ljudima u radosti, jednostavnosti i prihvaćanju. Posvećenost Bezgrješnoj stavlja naglasak na obje stvarnosti“. Dodao je, kako je „danas posvećenost proročki stav i govor koji računa sa svetošću, koji se daruje za druge, uranja do odricanja od sebičnosti i tako dopušta vidljivost onoga komu se posvećuje. Vojska Bezgrješne ne pokazuje svoju moć i snagu, nego Božju i Marijinu prisutnost koja ne isključuje, ne ponižava, ne ranjava i ne ubija.Bezgrješna Djevica upućuje na radost, na nadu, na oslobođenost. Takva je i njezina vojska. To je vojska ljudi koji suosjećaju, koji trpe, koji su iskušavani teškoćama, znajući da postoji oružje moćnije od svega čime čovjek želi osvajati, prevariti, poraziti drugoga. To je Vojska kojoj je na čelu prividni gubitnik, raspet na križu; čija je zapovijed o ljubavi prošaptana s križa i odjeknula u praznome grobu, nošena glasom anđela i žurbom apostola, srcem iz kojega je nestao strah“. Posvijestio je, kako je „to Vojska koja naviješta istinu, koja uviđa vrijednost i važnost odgoja i obrazovanja, gradeći kršćansku, ‘marijansku kulturu’, s posebnom osjetljivošću prema izdavalaštvu i medijima, u primjerenim suvremenim inačicama. Kažem ‘inačicama’, jer ideološka podloga neistine, oduzimanja radosti i nade čovjeku uvijek slična u različitim povijesnim okolnostima“.

Osvrčući se na misno evanđelje, propovjednik je naglasio, da se pod njegovo svjetlo može staviti svaku ideologiju koje je čovječanstvo susrelo tijekom povijesti, a naročito one koje su se nametala tijekom protekloga stoljeća i one koje se nameću danas. Naime,  „u obećanju boljega svijeta, društva; u proglasima raznih bezbožnih revolucija, želi se prešutjeti, ugušiti ljudsku čežnju za Bogom, ne dati mu prostora u osobnome, obiteljskome i društvenome životu; ne dopustiti da odjekne riječ istine i vječnosti u običnome. Jer, bez Boga svaka običnost ostaje običnost i konačno smo prisiljeni ostaviti iza sebe prazninu u nekoj lađi, držeći u rukama prazne mreže na kojoj ostaju tragovi ljudske nemoći; tragovi na duši koje niti jedno more ne može isprati. Zato ideologije oslonjene na zemaljsko ne trpe vjernike; zato smeta kršćanstvo koje naviješta novi obzor koji je vidljiv s Isusom u lađi. No, taj je pogled moguć samo ako se odreknemo sebičnosti. Ali, upravo se ideologije, koje započinju velikim obećanjima o pravednosti, o jednakosti, o slobodi, na kraju pokažu promicateljicama i gnijezdima sebičnosti. I danas često ponavljana težnja za sigurnošću ne može imati svoju stalnost ni puninu, ako nismo oslonjeni na Boga. Svaki nam dan iznova svjedoči tako jednostavnu istinu: da čovjek koji se želi usidriti, prikovati za prolazno ne može biti ni siguran ni sretan“. U tom duhu ukazao je i na važnost Petrove ispovijedi grješnosti, te rečenicu koju mu je Isus rekao „Odsada ćeš loviti ljude!“

Bezgrješna Djevica je ostvarenost današnjega Evanđelja: ona otvara prostor Bogu, u poniznosti prihvaća Riječ koja svaku prazninu preobražava u puninu; u Božjemu je promislu začeta bez grijeha, da bi nas Isus iz grijeha izveo u život i darova život u ljepoti s kojom ništa nije usporedivo. I kada želimo osjetiti što to životno znači, uronit ćemo u primjere svetaca, rekao je biskup, te nastavio „ima li ljepše slike koja stegne srce, ali otvara novi obzor, slike svetoga Maksimilijana Kolbea koga ideologija zatvara u tamu bunkera gladi, a on drugoga izvodi u život. Misleći da će tim postupkom osloboditi svijet od Boga, zemaljski su moćnici u svijet unijeli prazninu koja je Božjim Duhom preobražena u puninu. To čini Vojska Bezgrješne i pred suvremenim ideologijama koje nude uvijek istu prazninu“. Na kraju homilije, biskup je podsjetio, kako mi u Hrvatskoj imamo svjedočanstva tih pobjeda u tolikim mučenicima, u svjedočanstvima vjere i ustrajnosti. „Zato molimo Gospodina da nam i danas daruje svoju snagu da u poteškoćama, nesigurnostima ne budemo zagledani u prazne mreže u rukama, nego u Gospodina u našoj lađi. Tomu su dokaz i životi franjevaca čijih se godina redovništva i svećeništva danas spominjemo“.

Nakon popričesne molitve u zajedništvu s biskupom Šaškom, nazočni franjevci konventualci i članovi Vojske Bezgrešne molitvom su izrazili svoju posvetu Bezgrešnoj kako bi svoj život još zauzetije istrošili u čast Bezgrešne, na posvećenje svoje, i duša kojima će biti poslani.

Prije blagoslova okupljenima se obratio fra Zdravko Tuba, te zahvalio svima koji su se ugradili u ovo slavlje, te sve u duhu zamisli utemeljitelja Vojske Bezgrešne, sv. Maksimilijana Kolbea pozvao „budimo hrabri na braniku vjere u živoga Boga. Spremni na molitvu i žrtvu, uz milosni sakramentalni život, prinoseći sebe za spasenje duša, za obraćenje neprijatelja Boga i čovjeka te otvoreni Bezgrešnom srcu BDM. Svjesni smo da se danas bije boj za obranu  života čovjeka i njegovo dostojanstvo, za Kraljevstvo nebesko, ne oružjem i sabljom, već molitvom krunice i žrtvom u posredništvu Bezgrešne“.

Pjevanje je animirao združeni zbor od osamdesetak članova sastavljen od zborova povezanih s Vojskom Bezgrešne: Zbor Kolbe, te zborovi iz Šibenika, iz župe sv. Petra na Vidicima i crkve sv. Frane pod ravnanjem ma. (magistra glazbe) Ive Bardun. Na početku je izvedena međunarodna himna jubileja Vojske Bezgrešne, a na kraju hrvatska himna Vojske Bezgrešne „Marijo Tebi pjevamo“. Također je izvedena nova autorska misa Branka i Sanje Bardun.

Tekst: Marija Belošević

Foto: Vlado Badrov

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV