Novicijat

Za vrijeme svečane Večernje molitve u bazilici sv. Franje u Asizu, koju je predvodio kustos samostana fra Mauro Gambetti, novicijat su započeli devetnaest mladića među kojima su i dvojica naših kandidata, fra Tomislav Dobrijević i fra Franjo Čolaković. Ovim činom, 9. rujna, za ove mladiće službeno je započeo novicijat ili godina kušnje. Čin oblačenja protekao je u jednostavnom ali znakovitom ozračju.

U kratkoj propovijedi kustos fra Mauro Gambetti, objasnio je novacima što znači za njih ova godina i kako u njoj ne bi smjeli tražiti nikoga drugog osim samoga Gospodina Isusa Krista. Istaknuo je kako bi trebali po primjeru sv. Franje kroz ovu godinu rasti u bratstvu kroz malenost i jednostavnost.

Novi magistar novaka fra Francesco Lenti i njegov zamjenik fra Giovanni Nappo blagoslovili su nove habite i preuzeli brigu za odgoj ovih mladića, koji žele slijediti Isusa Krista po primjeru sv. Franje. Potom je uslijedio sam čin oblačenja u kojem su novaci, uz pomoć provincijala ili delegata, obukli svoje habite i tim izvanjskim činom započeli svoj novicijat.

U ime naše provincije nazočan je bio fra Josip Blažević, provincijalni ministar, i fra Stjepan Brčina odgojitelj postulanata.

Kako bi ovi mladići ustrajali u onome što su započeli uključimo ih u naše molitve, preporučimo ih zagovoru sv. Franje a isto tako molimo Gospodina za nova duhovna zvanja.

Fra Tomislavu i fra Franji iskrene čestitke!

Fra Stjepan Brčina

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV