Počasno odličje p. Martinu Dretviću, franjevcu konventualcu

ŠID. U subotu 19. kolovoza 2017. godine, na blagdan Gospodnjeg preobraženja prema julijanskom kalendaru, apostolski egzarh za grkokatolike u Srbiji mons. Đuro Džudžar, pod svečanom liturgijom sv. Ivana Zlatoustoga u crkvi Gospodnjeg preobraženja u Šidu pod kojom je zaredio novog grkokatoličkog đakona, podijelio je p. Martinu Dretviću, hrvatskom franjevcu konventualcu iz Vinkovaca, počasno odličje protoprezbitera stavrofora (križenosca) “za veliki doprinos p. Martina Dretvića za duhovni razvoj”.

“P. Martin Dretvić od svojih mladih svećeničkih dana ima indult biritualizma i za istočni bizantski obred, te je svojom ljubavlju i zalaganjem konstantno doprinosio razvitku i učvršćenju vjere i produbljivanju duhovnog života preko misija, duhovnih vježbi i duhovnih obnova u raznim zajednicama i župama grkokatoličke Križevačke eparhije i Apostolskog egzarhata za grkokatolike u Srbiji” stoji u pismu obrazloženja dodijele ovog odličja mons. Đure Džudžera.

Svečanoj liturgiji i dodijeli počasnog odličja nazočio je fra Josip Blažević, provincijalni ministar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, kojega je u prigodnoj propovjedi na rusinskom jeziku pozdravio mons. Đuro Džudžar, uz desetak prezbitera bizantskog obreda.

 

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV