Srebrni jubilej o. Miljenka Hontića, Molve, 16. srpnja 2017.

U nedjelju 16. srpnja na blagdan Gospe Karmelske, u crkvi Uznesenja BDM na Nebo u Molvama, o. Miljenko Hontić proslavio je svoj srebrni jubilej svećeništva. Sveti red je primio 14. lipnja 1992. u bazilici sv. Petra u Vatikanu po rukama svetog pape Ivana Pavla II. Svoju mladu misu slavio je 12. srpnja 1992. godine u Molvama.

U pozdravnom govoru župnik o. Filip Musa, spomenuo je kako je ova proslava ujedno proslava i župljana, a svečarev dolazak u svoju rodnu župu je poticaj za sve da zahvalimo Bogu za dar zvanja. Poetskim govorom o vatri s obiteljskog ognjišta naglasio je da je to ono najbitnije za čovjekov život, jer sve ostalo što čovjek nauči i primi u životu nije tako upečatljivo kao temelji koji se prime i ponesu iz obiteljskog doma.

Pozdravu su se pridružili najprije najmlađi nećaci: Ivana, Mihaela, David i Tomislav i recitacijom pozdravili slavljenika i predali mu cvijeće.

Propovjednik na euharistijskom slavlju bio je stariji brat o. Đuro, gvardijan i župnik u Puli (Sv. Ivan). On se najprije prisjetio Miljenkovog gesla na mladoj misi: „Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio!“ (Iv 15, 13) te pokušao iščitati kroz prošlih 25 godina svećeničkog i redovničkog života svečara odraze ovog gesla u njegovom apostolatu. Usporedio je nadalje, taj put s porukom evanđelja 15. Nedjelje kroz godinu o Sijaču i sjemenu Božje riječi. Zaželio mu je da i nadalje živi Kristovu zapovijed ljubavi te postojano i u franjevačkoj jednostavnosti, sije sjeme Božje riječi kamo god ga Gospodin bude zvao, upravo kao što je to činio posebno u ovih zadnjih 10 godina u službi generalne uprave kao Definitor Reda i Asistenta za srednju Europu. Spomenuo je kako se Gospodin u tih 10 godina po njemu poslužio da se oganj vjere i naše franjevačke karizme u srednjoj i zapadnoj Europi ne ugasi nego još više rasplamsa…

Nakon sv. Pričesti nećakinje Anamarija na klavijaturi, Marta na flauti i Julija pjevanjem, izvele su Ps. «Zahvaljujte Gospodinu jer je dobar».

Nakon toga se obratio svojom zahvalom o. Miljenko i zahvalio najprije Trojedinom Bogu i Bezgrešnoj Djevici, Majci Božjoj Molvarskoj, na daru poziva u svećeništvo i milosti koja ga je pratila kroz ovih dvadeset i pet godina. Zatim je zahvalio roditeljima, prisutnoj majci Ani i pokojnom ocu Ivanu po kojima je primio život. Zahvalio je svojoj rodbini, braći o. Đuri i s. Doroteji, Martinu, Marku i Mariji s njihovim obiteljima, za koje je naglasio da su mu velika radost i poticaj u njegovom životu.

Zahvalio je svojim odgojiteljima, u Molvama, Zagrebu i Rimu, redovničkim poglavarima i svim prijateljima.

Zahvalio je svim župnicima a posebno aktualnom župniku o. Filipu kao i kapelanu Filipu, zatim sestrama milosrdnicama, nazočnoj subraći, Provincijskom vikaru o. Martinu Jakoviću, o Zdravku Tubi, o Josipu Petonjiću kao i odsutnoj braći i svim vjernicima koji se redovito okupljaju u lijepom molvarskom Gospodnjem domu i mole za duhovna zvanja.

Nakon ručka s najbližim članovima obitelji i subraćom zahvalno slavlje nastavilo se oko obiteljskog stola uz pjesmu koju je animirao o. Martin Jaković.

Đuro Hontić

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV