Otvorenje i prvi vikend Festivala kršćanskog kazališta

Dana 2. lipnja u 19.30 sati u Histrionskom domu otvoren je treći Festival kršćanskog kazališta. Uvodne riječi i pozdrave uputili su fra Ivan M. Lotar, organizator,  prof. dr. sc. Sanja Nikčević, selektorica festivala te fra Josip Blažević, provincijal Hrvatske provinicije sv. Jeronima franjevaca konventualaca. Otvaranju je nazočio i g. Davor Trupković, pomoćnik ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek.

Festival su otvorile dvje predstave. Koreodrama Igora Grubišića Moj život u režiji Igora Grubišića i u izvedbi Dramsko plesne skupine Ruđerica iz Osijeka te mjuzikl Sv. Franjo, manji brat na putu mira duše fra Nikole Drljepana, Marije Cerovac i Ivane Hrkać u režiji fra Nikole Drljepana i u izvedbi Grupe Prosopon koju čine studenti Katoličkog bogoslovnog, Filozofskog i Fakulteta prometnih znanosti.

Koreodramom Moj život mladi su plesači prikazali radost rođenja, odrastanje i dramu djevojčice, koja povrijeđena sukobima i svađama roditelja krene krivim putem, no na kraju se ipak cijela obitelj ponovno pronalazi u ljubavi i zajedništvu pred odlazak u vječnost. Vrlo dojmljivo, bez riječi, samo kroz pokret i ples, uz odlično odabranu glazbu, koja dramaturški prati emocije i zbivanja među likovima prikazano je kako obitelj jest temelj i mjesto rađanja ljubavi, ali i boli te kako djeca slijede obrasce ponašanja svojih roditelja, koji su im najveći uzor i podrška.

Grupa Prosopon izvela je predstavu o životu svetoga Franje. U ovom kršćanskom mjuziklu, prikazan je put toga sveca od mladosti preko obraćenja i svetoga života do smrti. Histrionski dom bio je popunjen sve do zadnjeg mjesta,  a znatiželjni gledatelji sjedili su i na stepenicama. Obje predstave su polučile veliki uspjeh sudeći prema pljesku i odobravanju publike.

U prvom vikendu Festivala, 03. i 04. lipnja, pored predstava u večernjim satima, u jutarnjim i popodnevnim satima odvijale su se radionice za vjeroučitelje, voditelje dramskih skupina i ostale zainteresirane u Dvorani sv. Franje na Svetom Duhu. U subotu je održana radionica Bibliodrama pod vodstvom časne sestre Klanjateljice Krvi Kristove i socijalne radnice Ljubice Radovac te na plesna radionica Tijelo kao Božji dar u pokretu, plesu i molitvi Senke Baruške, koreografkinje i plesne pedagoginje. U nedjelju su također održane dvije radionice. Prva pod nazivom Dramske igre i vježbe u nastavi Katoličkog vjeronauka u koje su nas uvele iskusne vjeroučiteljice i dramske pedagoginje Nataša Roginek i Silvija Čavlek te Radionica dramskog pisanja: dramatizacija priče i rad na liku koju je vodila dramska pedagoginja i dječja dramska spisateljica Irena Kolar Vudrag. Zainteresiranih polaznika/ca bilo je i više nego su organizatori planirali. U razgovorima su polaznici istaklnuli kako su izrazito zadovoljni radionicama te su iskazali interes za sudjelovanjem u daljnjim edukacijama. Vladala je prijateljska, vesela i srdačna atmosfera te se sa sigurnošću  može tvrditi da će naučeno koristiti polaznicima, ne samo u radu s njihovim razredima ili skupinama, već i u osobnom duhovnom i profesionalnom razvoju.

U subotnju i nedjeljnu večer, imali smo priliku pogledati vrlo raznovrsne programe. Profesionalnu predstavu Svetica u tami u Centru za kulturu Trešnjevka koja govori o Majci Terezi. Sveticu je utjelovila glumica Kostadinka Velkovska, a predstava prati njezin život od odluke da ode u Indiju i brine se za najsiromašnije pa sve do smrti. Upoznali smo brojne prepreke koje su se javile Majci Terezi na njezinom putu, a kulminacija je bila tamna noć duše kroz koju je prolazila i zbog koje je bila vrlo nesretna. Ipak, njezina nesebična pomoć brojnim ljudima, njezin primjer ljubavi prema Kristu po čemu nam je uzor i osnivanje reda Misionarki ljubavi njezina su ostavština i baština.

U nedjelju u Histrionskom domu predstavljen je fenomen rada s mladima Tibora Martana iz Osnovne škole Visoko. Tibor Martan u toj školi radi kao pedagog,  no u školi i izvan škole djeluje kao dramski pedagog, pisac i etnolog. S djecom i mladima radi kratke predstave u trajanju od petnaestak minuta koje prikazuju živote hrvatskih svetaca ili pak progovaraju o kršćanskim vrednotama. Po tom svom opredjeljenju, a i po estetici koju njeguje u svojim predstavama vrlo je specifičan u kontekstu hrvatske dramske pedagogije. U njegovoj grupi se okupljaju djeca različitih dobnih skupina (a nađe se i pokoja odrasla osoba), no svi se međusobno vole, poštuju i odlično surađuju. I pedagoški i umjetnički rezultati Tibora Martana su uistinu vrhunski te pokazuju da se s djecom i mladima mogu uspješno obrađivati i kršćanske teme. Odnosno pokazuju da djeca i mladi mogu odabrati dobrotu i svetost kao uzore u svom životu te da se sloboda izbora ne mora sastojati isključivo u priklanjanju moralno i odgojno upitnim vrijednostima i ponašanjima.

Članovi družine iz OŠ Visoko, u kojoj nastavljaju raditi i srednjoškolci kada napuste osnovnu školu, pokazali su nam u nedjelju pet kratkih predstava koje se sve mogu podvesti pod naslov Što je tvoje blago?. Tekst triju predstava napisala su sama djeca, a dva Tibor Martan. Predstava Blago prema tekstu Tibora Martana postavlja pitanje jesu li blago stvari ili čisto srce i duhovne vrednote. Štefek Doroteje Adamić pripovijeda o djetinjstvu križevačkoga vlč. Stjepana Kranjčića koji je još kao dječak pokazivao veliku pobožnost i bio uzor drugoj djeci, a Obloček Anite Platnjak i Marije Tukše tematizira život bl. Ozane Kotorske koja je živjela svetim životom u maloj izbici, pred čiji su prozorčić (obloček) dolazili mnogi potrebni njezina savjeta i utjehe. Susret s anđelima Leone Šturbek govori o varaždinskoj uršulinki Jerini-Matildi Böllein koja je, poput Štefeka, još kao djevojčica osjetila poziv za posvećenim životom te odlučila postati redovnica.  Rasla je u bogatoj obitelji, no njezino blago nisu bile materijalne stvari, nego Bog. Sveti Juraj Tibora Martana donosi i narodno blago novomarofskog kraja. Tako male glumice i njihove majke, koje također glume u predstavi, izvode narodne napjeve svoga kraja povezane sa svetkovinom Jurjeva.

Prvi dio Festivala završen je tim dojmljivim nastupom djece i mladih iz Visokog, nakon kojega je uslijedio razovor s publikom i druženje.

Ozana Iveković

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV