Susret hrvatske katoličke mladeži

Jubilarni, 10. Susret hrvatske katoličke mladeži koji se održavao pod geslom „Krist, nada naša” (1 Tim 1,1) započeo je u subotu 29. travnja 2017. godine u svim župnim zajednicama Đakovačko-osječke nadbiskupije. Mladi iz župa koje su povjerene našim fratrima bili su gosti župe Bezgrešnog Srca Marijina u Vinkovcima gdje su im domaćini bili bratstvo istoimenog samostana na čelu sa gvardijanom i župnikom fra Željkom Klarićem. Susret je okupio mlade iz župe sv. Petra iz Šibenika koji su bili u pratnji svoga župnika fra Ivana Penave, mladi iz zagrebačke župe sv. Antuna Padovanskog pod vodstvom fra Josipa Ivanovića, mladi iz župe Uznesenja s Blažene Djevice Marije iz Molvi u pratnji fra Filipa Pušića, te mladi iz župe sv. Josipa Radnika iz Siska u pratnji fra Vladimira Vidovića. U župi domaćinu bili su smješteni još i mladi iz Korčule u pratnji dominikanke s. Josipe Otahal te ansambl Kolbe pod vodstvom svoga ravnatelja fra Josipa Petonjića. Susretu je prisustvovao i fra Stjepan Brčina zajedno sa postulantom kao i bogoslovi franjevaca konventualaca.

Susret je započeo smještajem u obitelji koje su mlade dočekale ispred župne crkve te odlaskom u obitelj domaćina koja je pripremila ručak. Od 16.00 sati sudionici su se našli u crkvi na prigodnom  programu čiji je središnji dio bio Kateheza o etapama duhovnog rasta po primjeru sv. Franje Asiškoga koju je zajednički osmislio i realizirao katehetski tim pod vodstvom fra Stjepana Brčine. Nakon kateheze uslijedilo je euharistijsko slavlje koje je predslavio fra Josip Blažević, provincijalni ministar. Nakon kratke okrjepe u samostanskom dvorištu sudionici su se uputili u sportsku dvoranu na Lapovcima gdje je bio koncert duhovne glazbe VIS-a Emanuel.

Drugoga dana susreta, u nedjelju 30. travnja, rano ujutro gosti su se uputili u Vukovar na Memorijalno groblje gdje su zajedno sa još desetak tisuća mladih sudjelovali na molitvi za sve stradale u Domovinskom ratu te se potom u procesiji uputili na prostor središnjeg euharistijskog slavlja u dvorištu dvorca Eltz u središtu Vukovara. Euharistijsko slavlje okupilo je oko 30 000 tisuća mladih, većinu (nad)biskupa hrvatskog govornog područja te preko 200 svećenika i đakona. Nakon svete mise upriličen je program koji se odvijao po čitavom Vukovaru. Sudionici Susreta tako su mogli posjetiti sve vukovarske kulturne i povijesne znamenitosti posebno simbole stradanja u Domovinskom ratu poput Bolnice, Ovčare, Memorijalnog groblja, Trpinjske ceste, zatim mogli su uživati u nastupima različitih skupina mladih koji su imali svoj program u središtu grada ili se povući u neku od vukovarskih crkava na molitvu i sabranost ili pak uživati u vožnji brodom po Dunavu. Nedjeljni program kulminirao je koncertom na kojem su nastupali Božja pobjeda, Alan Hržica, Ivana Husar Mlinac i Marija Husar Rimac te Opća opasnost.

Trećega dana Susreta na blagdan sv. Josipa Radnika i/ili Međunarodni praznik rada župa domaćin organizirala je prigodni sportsko-rekreativni program na obližnjem Mandirovom salašu na koji su bili pozvani svi sudionici susreta smješteni u župi Bezgrešnog Srca Marijina od koji se većina i odazvala tome pozivu. Najprije su sudionici proslavili svetu misu koju je predslavio fra Vladimir Vidović te se potom uputili u kratko razgledavanje grada Vinkovaca i samostana sv. Antuna Padovanskoga gdje je sudionike pozdravio gvardijan fra Martin Dretvić. Nakon razgledavanja vinkovačkih kulturnih i povijesnih znamenitosti sudionici su se uputili na spomenuti salaš na druženje. Susret na salašu obilježilo je uistinu prijateljsko ozračje i izrazito gostoprimstvo domaćina kakvo se zauvijek pamti. Fra Željko se uistinu pokazao kao dobar domaćin koji je animiravši svoje župljane uspio organizacijski podnijeti teret ovog uistinu veličanstvenog skupa hrvatske mladosti. Na salašu se odigrala i prijateljska utakmica između fratara i ostatka svijeta koja je uistinu bila prava atrakcija za sve prisutne. Rezultat? Budući da je pisac ovih redaka i sam redovnik, napisat ću: Važno je sudjelovati!

Široka slavonska duša poput ravnice te dobrota i plemenitost slavonskih srdaca pokazala su se u svoj raskoši pokazavši da je Slavonija unatoč svemu zemlja nade od koje nikada ne treba odustati. Mladi, veseli, razigrani ujedinjeni u molitvi i pjesmi, ljubavi i zajedništvu svjedoče da ova zemlja ima svoju sadašnjost i budućnost. Nažalost vrlo malo ili gotovo nikako je medijski popraćen ovaj veličanstveni skup hrvatske mladosti. Valjda 30 000 mladih ljudi koji se mirno okupljaju, raduju i slave Gospodina nije dovoljno atraktivno za hrvatski medijski prostor naviknut na blato i prljavštinu i neke druge vrijednosti.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV