Blagoslov zavjetnog mjesta sv. Antuna

Prije početka euharistijskoga slavlja za župljane i župu sv. Antuna, u nedjelju, 12. ožujka 2017. u župnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu blagoslovljeno je zavjetno mjesto u koje je smješten relikvijar s moćima sv. Antuna.

Zavjetno mjesto blagoslovio je fra Josip Blažević, provincijalni ministar  naše Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca.

Nakon blagoslova, proslavljena je sveta misa 2. korizmene nedjelje. U koncelebraciji su bili fra Martin Jaković, provincijski vikar i župnik župe sv. Antuna Pad., fra Tomislav Glavnik, gvardijan samostana Svetog Duha, fra Maksimilijan Herceg i fra Ljudevit Maračić.

Fra Josip Blažević je u svojoj homiliji povezao poruku svih korizmenih nedjelja, koje evanđeoskim ulomcima upućuju na gledanje Preobraženja Gospodinova, koje ima višeslojnu poruku. Najočitiji poziv vjernicima današnjice jest poziv na Euharistiju, u kojoj se upravo preko euharistijskoga kruha preobražuju i sami vjernici. Osim toga, molitva jest jedno od sredstava koje je kao i Gospodinu Isusu bila povlašteno mjesto razgovora i preobrazbe. Tako i vjernici, kršćani u teškim životnim trenutcima ne padaju u očaj, već na koljena, kako bi svoje životno stanje preobrazili u pobjedu nad kušnjama, grijehom i svime onime, što zasjenjuje sliku Božju u njima.

Blagoslovljeno novo zavjetno mjesto u Svetoduškom svetištu sv. Antuna također nastavlja i dalje biti mjesto molitve, kamo svraćaju žalosni, bolesni i nevoljni dolazeći iz obližnjih bolnica, ali i zahvalni, kako bi Bogu zahvalili na uslišanju zadobivenom po zagovoru sv. Antuna. Svetoduški brijeg na kojem stoji crkva sv. Antuna jest zagrebački Tabor-Gora Preobraženja onima, koji Boga istinski traže – rekao je fra Josip Blažević u svojem promišljanju.

Na završetku svete mise okupljenim vjernicima obratio se fra Tomislav Glavnik, gvardijan samostana Svetog Duha, istakavši nekoliko povijesnih činjenica, koje su između ostalog dovele do ostvarenja posebnog zavjetnog mjesta u crkvi sv. Antuna Pad. Naime, 1945. godine, zatvorena su bočna crkvena vrata, koja gledaju prema ulici Svetog Duha, zbog čestih ometanja litrugijskih slavlja od strane komunističke mladeži. Tijekom vremena nije bilo potrebe za otvaranjem bočnih vrata, a kako je Samostan Svetog Duha dobio relikviju i moćnik sv. Antuna od Papinske bazilike sv. Antuna u Padovi, tražilo se prikladno mjesto za njegove smještanje.

Na inicijativu samostanskog bratstva, arhitekt Željko Kovačić je izradio arhitektonski projekt, koji je potom odobren od Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode u lipnju 2016. godine. Usvojeni i odobreni arhitektonski projekt prati ideju i linije jednostavnog i skladnog projekta crkve, kako ju je zamislio Juraj Denzler, projektant crkve i arhitekt Bernardo Bernardi, projektant jednog dijela crkvenog interijera.

Radovi oko otvaranja bočnih vrata i izmještanja zida započeli su u rujnu 2016. da bi se nakon pomnih priprema nastavili početkom 2017. godine.

Radovi su realizirani uz materijalne darove štovatelja sv. Antuna i Samostana Svetog Duha franjevaca konventualaca.

Kamenarske radove izvela je firma F.I.C., vl. Mladena Kvesića iz Zagreba, stolarsko-strojobravarske radove izvela je firma SENČAR-METAL, vl. Josipa Senčara iz Nedelišća, restauratorske radove izveo je viši konzervator-restaurator Ante Čulo, zaštitnu stakleno-metalnu vitrinu za relikvijar izradila je firma GLASSBAU-HAHN iz Frankfurta, a video nadzor i alarmni sustav uvela je firma ECCOS inžinjering iz Zagreba.

Fra Tomislav Glavnik je spomenuo da župa sv. Antuna slavi 85.-obljetnicu utemeljenja, te je izrazio nadu da bi uz molitvenu i materijalnu podršku štovatelja sv. Antuna do konca 2017. bio završen projekt ing. Jurja Denzlera kroz ostvarenje oltarne slike, koja će prikazivati sv. Antuna Padovanskoga.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV