Drugi posjet Danskoj

Provincijali, hrvatski fra Josip Blažević, i slovenski fra Milan Kos, od 1. do 3. veljače 2017. godine, boravili su u Kopenhagenu, gdje su otpratili dvojicu naše subraće, fra Tomislava Cvetka iz Hrvatske i fra Tomaža Majcena iz Slovenije, koji će započeti učenje danskog jezika u svrhu otvaranja naše misijske kuće. Fra Tomislav i fra Tomaž su se prethodno pripravljali za misije kroz višemjesečni tečaj organiziran od strane uprave našega Reda.

Prvoga dana zajedno su ručali s danskim biskupom mons. Czeslawom Kozonom, poljskoga podrijetla, i generalnim vikarom Nielsom Engelbrechtom, te u popodnevnom razgovoru usuglasili neka praktična pitanja. Obišli su prostorije kata biskupske kurije u centru Kopenhagena, ranije mjesto boravka isusovaca, koji je sada preuređen u samostan za dolazak franjevaca konventualaca u Dansku. Prostorije je potrebno još opremiti namještajem i pribaviti uporabnu dozvolu kako bi se naša braća mogla nastaniti. Do ishođenja uporabne dozvole dvojica naše subraće stanovat će kod poljskih redemtorista. Predvečer prvoga dana priključio im se i fra Miljenko Hontić, generalni asistent, koji je u Kopenhagen stigao letom iz Rima. Dan je završio večerom s biskupom i generalnim vikarom u biskupskom dvoru.

Drugoga dana središnji događaj bila je zajednička sveta misa koju je predslavio fra Miljanko Hontić uz koncelebraciju šestorice naše braće iz Švedske koji su došli podijeliti radost nove prisutnosti franjevaca konventualaca u Danskoj. Fra Miljenko je izrazio radost što blagdanom posvećenog života naš Red započinje svoju prisutnost na danskom tlu. Na zajedničkom ručku nazočne je pozdravio danski biskup mons. Czeslaw i izrazio radost zbog dolaska franjevaca konventualaca u  Dansku.

Posljednjega dana u biskupskoj kapelici misu je predvodio biskup mons. Czeslaw a koncelebrirali su hrvatski i slovenski provincijal uz prisustvo dviju poljskih časnih sestara na služi kod biskupa. Nakon doručka provincijali su se oprostili od biskupa koji ih je otpratio do zračne luke.

Ako sve bude teklo po predviđanju misiju bi mogli preuzeti kroz nekih godinu dana. Dogovor je da preuzmemo upravljanje župom Presvetog Srca Isusovoga i župom Presvetog Oltarskog Sakramenta u središtu Kopenhagena.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV