Obilježena 10. godišnjica smrti fra Celestina Tomića

U petak, 23. rujna 2016. godine na Svetomu Duhu u Zagrebu obilježena je deseta obljetnica blažene smrti dr.sc. Celestina Tomića, skrovitog franjevca konventualca, uglednog bibličara i teologa, profesora na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Proslava je započela večernjom svetom misom u 19.00 sati u župnoj crkvi sv. Antuna padovanskoga na Svetome Duhu, koju je predslavio prof.dr.sc. Tonči Matulić, dekan KBF Sveučilišta u Zagrebu, uz koncelebraciju većeg broja svećenika. Dekan je u propovijedi povezao skroviti život franjevca kapucina sv. Pia iz Pietrelcine, čiji spomendan se slavio, i o. Celestina Tomića. Božja riječ, koja se ne vraća bez ploda, bila je okosnica Dekanove propovijedi, pri čemu je istaknuo ljubav prema Božjoj Riječi te “kariole knjiga” što ih je o tumačenju iste napisao dr. Celestin Tomić.

U dvorani Svetog Franje potom je predstavljeno posthumno djelo „Moj dnevnik“ o. Celestina Tomića. Radi se o dnevničkim zapisima iz razdoblja 1941. do 1944., koje je Tomić proveo na bogoslovnom studiju u rimskom kolegiju sv. Bonaventure Reda franjevaca konventualaca u Rimu. Dnevnik obiluje brojnim duhovnim zapisima koje je autor u svojem dnevniku bilježio u obliku dijaloga s Bogom, Bogorodicom i samim sobom. Predstavlja duhovno biserje mističkog doživljavanja, rasta i napredovanja mladog svećenika i redovnika. Objavljeno je u povodu spomena na desetu obljetnicu smrti o. Celestina Tomića.

Rukopis, zapravo napola ispisana velika bilježnica, pronađena je tek nedavno u intelektualnoj ostavštini ovoga poznatog franjevca konventualca, odgojitelja, profesora, biblijskog stručnjaka, pisca i publicista. Za prijepis i potom tisak pobrinuo se fra Ljudevit Maračić, provincijski arhivar. Djelo je na 110 stranica objavila Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, predgovor je napisao provincijalni ministar fra Josip Blažević, a uvodne naznake, kronologiju rimskog razdoblja života, kao i kratku biografiju pridodao je urednik izdanja, fra Ljudevit Maračić.

Djelo su predstavili provincijal, fra Josip Blažević, profesor biblijske teologije fra Božo Lujić i urednik izdanja, fra Ljudevit Maračić. Predstavljanje je vodila poznata novinarka HKR Tanja Popec, a  glazbom popratio akademski pjevač Ivan Jelić. Među sudionicima, koji su time iskazali poštovanje svojemu pokojnomu starijem kolegi, nalazilo se i šest aktualnih profesora Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, predvođenih dekanom, dr. Tončijem Matulićem. Komemoracija je završila prigodnim domjenkom.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV