U svetištu sv. Antuna Padovanskog u Zagrebu blagoslovljen novi zavjetni kalež

Na blagdan Rana sv. Našeg Oca Franje, 17. rujna 2016., u crkvi sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu za vrijeme večernjeg misnog slavlja, a na dan godišnjeg euharistijskog klanjanja, blagoslovljen je novoizrađeni zavjetni kalež u čast sv. Antuna.

Misno slavlje predvodio je fra Martin Jaković, župnik, a koncelebrirali su fra Ljudevit Maračić, samostanski vikar i fra Tomislav Glavnik, gvardijan, koji je na ovom misnom slavlju i propovijedao.

Fra Tomislav Glavnik je u svojem razmišljanju uputio vjernike u simboliku blagdana Rana sv. Franje, govoreći o značenju križa u životu sv. Franje, sv. Pavla, te u značenje križa u svakodnevnom kršćanskom životu. Križ je za kršćanina znak spasenja, a u osobnom životu – na sreću – prolazno stanje, koje vodi k vječnom životu, ukoliko ga se hrabro nosi i podnosi. Vlastiti život nije život za križ, već život za vječni život, u koji se dolazi po nošenju križa – rekao je fra Tomislav Glavnik.

U daljnjem razmišljanju propovjednik je povezao značenje davanja zavjeta po zagovoru sv. Antuna Padovanskoga. Rijeke hodočasnika i štovatelja sv. Antuna prošle su svetoduškom crkvom sv. Antuna moleći, vapeći, zahvaljujući i zavjetujući se sv. Antunu da bi zadobili unutarnju snagu za nošenje životnih križeva. Kao znak žrtve, vjernici su ostavljali privjeske, prstenje i ostali vrijedni nakit i predmete želeći od sebe nešto pokloniti kao zavjetni dar. Tako od osnutka župe i svetišta na Svetom Duhu davne 1932. godine, pa sve do 2016. godine u samostanskoj su se riznici čuvali zavjetni darovi. Odlukom kapitula samostanskog bratstva Svetog Duha odlučeno je da se izradi zavjetni kalež, kao trajni spomen i izraz molitve štovatelja sv. Antuna. Gvardijan je zahvalio kako darovateljima tako i rukama umjetnika, koje su vrsno izradile kalež Bogu na čast.

Zavjetni kalež je izradio prof. Hrvoje Ljubić u suradnji s gosp. Borisom Pokosom iz Zagreba. Kalež je koncepcijski složen da u sebi objedinjuje sv. Antuna Padovanskog, kao zaštitnika Svetišta i župe, sv. Jeronima, crkvenog naučitelja i zaštitnika Provincije franjevaca konventualaca, simbol Svetog Duha, zaštitnika samostana sa sedmerim zvijezdama kao darovima Duha Svetoga, dvanaest plamenih jezika simbola Pedesetnice te sv. Franju Asiškog s utisnutim ranama kao podsjetnikom na godišnje župno euharistijsko klanjanje.

U podnožju kaleža pozicioniran je početni stih pjesme Antunovih štovatelja, koji se rado pjeva svaki utorak: Si quaeris miracula (Ako čuda tražiš, gle). Ponad natpisa 13 je većih cirkona, koji podsjećaju na Svečev broj, odnosno na datum njegove smrti 13. lipnja. Cijeli vijenac naslanja se na franjevački grb u čijem je središtu rubin (dio zavjetnog nakita), dok se na jabuci kaleža nalazi i ostalo zavjetno poludrago kamenje (rubini i aquamarini).

Ispod podnožja kaleža urezan je natpis: Sv. Antunu Padovanskom, čudotvorcu, svojem nebeskom zaštitniku, u godini Božjeg milosrđa ovaj zavjetni kalež darovali su njegovi zahvalni štovatelji – 17. rujna 2016.

Kalež će služiti u liturgijske svrhe o velikim blagdanima i svetkovinama tijekom cijele liturgijske godine.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV