Blagdan sv. Maksimilijana Kolbea proslavljen u Šibeniku

Šibenik, (IKA) – Obljetnica 75 godina mučeničke smrti sv. Maksimilijana Kolbea obilježena je i u hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića Šibeniku. Na blagdan sv. Maksimilijana Kolbea, u nedjelju 14. kolovoza, u crkvi Sv. Frane euharistijsko slavlje predvodio je rektor svetišta fra Ivan Bradarić, OFMConv. Na misi su se okupili članovi Vojske Bezgrešne iz Šibenika i drugih centara područja Južne Hrvatske, kao i brojni poljski turisti koji su se zatekli Šibeniku i okolici za koje je bio organiziran prijevod slavlja.
Govoreći o sv. Maksimilijanu, u propovijedi fra Ivan upitao je: “Što reći o nekome tko je za života toliko imao da je i drugima mogao dati. Dao je život drugima kroz ono što je činio. Dakle, on nije umro, već je darovao život”. Osvrnuo se i na godinu osnutka Vojske Bezgrešne, te je podsjetio kako je to bio odgovor na aktivnosti masonerije, koja ima za cilj ne samo napadati Crkvu, već napadati i čovjeka kao pojedinca, tj. zadatak joj je rušenje morala, obitelji. “Sustavno i polagano. To traje i danas.” Kolbe je uzeo Bezgrešnu za uzor dobrote, jer je ona najbolji dokaz čovjekovih mogućnosti. Vojska Bezgrešne je “organizirano dobro” nasuprot onome zlu što čovjek može učiniti, rekao je propovjednik, te upozorio kako je plod mržnje smrt. Ali Kolbe je uvidio da “samo ljubav stvara”, te je i u paklu Auschwitza zadržao dostojanstvo. “Dok se svi otimaju i očajnički bore za život, on svoj život daruje”.
Stoga nam Kolbe poručuje da se čovjek mora pobožanstveniti, da se dobro mora ujediniti, jer samo ljubav stvara, odnosno potrebno je jasno razdijeliti zlo od dobra, rekao je Bradarić, te propovijed zaključio riječima: “Ako što može spasiti ovu civilizaciju od propasti to je Bezgrešna: život po uzoru koji je prepoznao i slijedio i sv. Maksimilijan Kolbe”.
Nakon mise, članovi Vojske Bezgrešne priredili su u samostanskom dvorištu druženje za sve sudionike slavlja tijekom kojega je izvedena i snimka mjuzikla “Život za život” održanog početkom lipnja u HNK u Zagrebu.

Preuzeto s: www.ika.hr

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV