Održane franjevačke duhovne vježbe za mlade

Od 11. – 18. srpnja 2016. godine na otoku Cresu u samostanu franjevaca konventualaca održane su Franjevačke duhovne vježbe (FDV) za mlade između 16 i 25 godine života. Voditelji FDV bili su odgojitelji naše Provincije fra Stjepan Brčina (postulatura) i fra Josip Petonjić (malo sjemenište) uz asistenciju i pomoć bogoslova fra Ivana M. Lotara te mladih iz evangelizacijske zajednice iz Zagreba.

Cilj FDV je približiti mladima otajstva katoličke vjere promatrane i življene iz perspektive života svetoga Franje i svete Klare. Program je bio raznolik i bogat, te se sastojao od Dnevnog reda koji je isti svakoga dana (vrijeme za obroke, molitvu, pomoć u kuhinji, odmor, predavanja – kateheze i svetu misu) i različitosti u svakom pojedinom danu (radionice, rekreacija, pobožnosti). Neke od tema koje su se obrađivale bile su: Božja milosrdna ljubav i hod vjere (Franjo Asiški i mi danas) Susret s Bogom, milosrđe, obraćenje, grijeh (euharistija, klanjanje križu i razmatranje križa sv. Damjana), Bezgrešna u otajstvu spasenja, sveta Klara (život i duhovnost) molitva (meditacija, lectio divina, franjevačka kontemplacija, molitva krunice), Otkrivanje ljepote Stvoritelja u stvorenome, Put duše Bogu (duhovnost svetog Bonaventure), sveti Maksimilijan Kolbe i dr.

Mladi su imali priliku kroz pjesmu, ples, igrokaze koji prikazuju život svetoga Franje, ali i kroz povlačenje u osamu i otkrivanje Stvoritelja u ljepoti stvorenoga i susret s Isusom u Euharistiji obnoviti svoj odnos s Bogom, ali i bližnjima. Svećenici su u svakom trenutku bili raspoloživi za slavlje sakramenta svete ispovijedi i za duhovni razgovor, a kroz ispit savjesti su mlade pripremili za taj čin. Naš kuhar Ivica omogućio je da tijelo (ili brat magarac, kako ga je sveti Franjo nazivao) ne smeta duhovnom rastu, na čemu smo mu jako zahvalni!

Donosimo neke od dojmova sudionika:

„Iskreno, do prije nekih par dana prije ovoga susreta nisam ni znala da ću ovdje doći. Sada sam zahvalna što me sestra nagovorila iako sam mislila da neću moći izdržati bez televizije i svojih serija, no kada sam bila ovdje gotovo da se nisam osvrtala na to. Upoznala sam super društvo, više o franjevaštvu i o mnogočemu drugome. Naravno, ne bi mi bilo tako da vi animatori niste bili takvi. Da je bar trajalo još puno dulje.“ (Marija Smoljan, Vodnjan, 16 godina, učenica)

„Zajedništvo je ono što nas povezuje. To zajedništvo se moglo ovdje osjetiti  i iskusiti. Također, otkrio sam i pravi način slavljenja Boga i na tome vam zahvaljujem. Kako je moj duh zadovoljan, tako je i moje tijelo. Tijelo je odmorno, a duh ispunjen.“ (Erik Matejak, Zagreb, 15 godina, sjemeništarac)

„Ovo mi je bilo predivno iskustvo. Osjećala sam se kao da mi je ovdje mjesto i ispunila sam potrebu da radim na sebi. Predavanja su bila kao stvorena za mene jer mi je sve to trebalo već duže vrijeme. S obzirom da sam framaš, ovakvi mi susreti nisu novi, ali svaki susret je nešto posebno. Želim zahvaliti svim voditeljima što su nas tako prihvatili i naučili pravim vrijednostima ovoga života.“ (Ivana Turac, Zagreb, 17 godina, studentica)

„Kada sam stigao na Cres nisam znao što me čeka. Nisam imao neka velika očekivanja i više sam to smatrao nekom zabavom. Kroz par dana shvatio sam da je ovo nešto predivno što bih svakome, tko želi poboljšati svoj duhovni život, preporučio. Kada smo bili u kapelici sv. Maksimilijana Kolbea, tijekom klanjanja, doživio sam predivno iskustvo koje me je promijenilo. Stvarno mi je bilo odlično i već sada znam da ću slijedeće godine doći.“ (Ivan Brozović, Karlovac, 17 godina)

Franjevačke duhovne vježbe postaju naša tradicija, te očekujemo njihovo održavanje i slijedeće godine, a sve vas pozivamo da pratite naše internet stranice kako biste na vrijeme mogli rezervirati svoje mjesto u školi svetog Franje.

fra Ivan M. Lotar

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV