Otvorene pete Creske kulturne večeri

U nedjelju, 3. srpnja, otvorene su pete po redu Creske kulturne večeri, ljetni glazbeno-scenski festival kojeg organizira Samostan sv. Frane. Na početku su prigodne govore održali gvardijan o. Zdravko Tuba u ime organizatora, te predstavnici pokrovitelja, Primorsko-goranske županije, Grada Cresa i Turističke zajednice.

O. Zdravko je pozdravio sve nazočne i obasnio što je cresku franjevačku zajednici potaknulo da organizira ovaj festival: „Svatko od nas nosi u sebi težnju za mirom, za radošću, za ljubavlju, za Bogom. Drago nam je što gradu Cresu možemo pokloniti ove trenutke radosti i zajedništva, ove trenutke razumijevanja na izgradnju čovjeka i zajednice. Želja nam je da ova kulturna događanja budu obnova duha svakog posjetitelja koji dođe u Cres i koji se uključi u programe Creskih kulturnih večeri“.

Prigodne riječi uputili su i direktorica Turističke zajednice Sanja Živanović, te gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako koji je izrazio zadovoljstvo što će publika Creskih kulturnih večeri i ove godine moći uživati kako u kulturnoj, tako i u duhovnoj komponenti festivala. „Kada je o. Zdravko došao za gvardijana u Cres kako bi oživio samostan, pokrenuo je između ostalog i kulturne večeri kod sv. Frane koje su prerasle u manifestaciju, značajnu ne samo za kulturni život grada već su i bitan doprinos turističkoj ponudi“, prisjetio se gradonačelnik Jurjako početka festivala.

Zamjenica župana Marina Medarić proglasila je Creske kulturne večeri otvorenima, a simbolični plamen koji gori za vrijeme koncerata upalio je potpredsjednik Županijske skupštine Đanino Sučić.

Nakon svečanosti otvaranja Večeri, Varaždinski komorni orkestar nastupio je u klaustru samostana gdje će se održati i preostalih dvanaest ovogodišnjih koncerata. U srpnju su na programu glazbeno-scenska večer koju pripremaju mladi župe Cres, te koncerti zbora Josip Kaplan, puhačkog orkestra Josip Kašman i operne škole Mirula. Za kolovoz su najavljene klapska večer povodom Dana domovinske zahvalnosti, duhovni noćni program „12 sati za Gospodina“, koncerti flautistice Marte Šomođi Homan, pijanistice Kristine Kebet, gitarista Viktora Vidovića, varaždinskog zbora „Via“, operna predstava Anna Bolena G. Donizettija, te za kraj masterclass operne literature pod umjetničkim vodstvom maestra Simona Dešpalja.

Walter Salković

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV