Hod sv. Antuna

Pedeset i petero mladih pod vodstvom fra Nikole Šanteka 28. svibnja 2016. sudjelovalo je na „Hodu sv. Antuna“ od Camposampiera do Padove koji se u organizaciji Padovanske provincije sv. Antuna održava zadnjeg vikenda u mjesecu svibnju. Ove je godine Hod prošao u slušanju Riječi Božje, riječi sv. Antuna i pape Franje, a sve u znaku Jubilarne godine milosrđa. Odmah pri dolasku mladi su obišli svetište Oraha, a zatim je započelo jednosatno euharistijsko klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom.

Nakon klanjanja, u 23.00 sati, započeo je hod prvom dvosatnom dionicom do kipa Blažene Djevice Marije oko kojeg se razmišljalo o temi: „Antun i milosrđe u obitelji“. Na tom su mjestu, u znak poštovanja onoga što su na početku svoga zajedničkog života izgovorili jedno drugom pred Bogom i Crkvom, bračni drugovi obnovili svoje bračne zavjete, a svim je sudionicima bio predan komadić konca, kao simbol međusobne povezanosti i jedinstva s ostalim članovima obitelji. Na njemu su načinili jedan čvor za teškoću koju još nisu nadišli u svojoj obitelji, jedan čvor za oprost koji još nisu učinili i jedan čvor za osobnu pogrešku koja najviše uzrujava njihovu obitelj. Svi su svoje „čvorove“ povjerili Gospodinu Isusu te Marijinom i Antunovom zagovoru uz želju da se ti čvorovi na Hodu razvežu.

Hod je nastavljen je prema crkvi sv. Martina u Campodarsego. Tema ove dionice bila je: Sveti Antun u službi pravde. Nakon slušanja Riječi i molitve mladi su bili pozvani jedni drugima udijeliti znak mira i u tom miru nastaviti Hod do treće postaje Argine del Muson. Na tom su mjestu razmišljali o temi: Sveti Antun i djela milosrđa i bili potaknuti na konkretna djela milosrđa prema najpotrebnijima.

Posljednja postaja prije dolaska u Baziliku sv. Antuna u Padovi bila je u mjestu Arcella, mjestu prijelaza sv. Antuna iz ovozemaljskoga života u vječni život, Na tom je mjestu sudionici su razmišljali o posljednjim riječima sv. Antuna: „Vidim Gospodina mojega“. Svi su sudionici obnovili svoja krsna obećanja i prošli ispred ćelije u kojoj je 13. lipnja 1231. godine sv. Antun umro.

U 8.00 sati svi sudionici, njih oko 1500 dostigli su cilj: Baziliku sv. Antuna Padovanskog. Nakon kratke molitve u Baziliku se ušlo kroz Sveta vrata koja su otvorena u Jubilarnoj godini milosrđa kako bi svi oni koji prolaze kroz njih mogli zadobiti potpuni oprost. Uslijedila je sveta misa i obilazak svetišta sv. Antuna i grada Padove. Umorni od Hoda, no ispunjeni zadovoljstvom i zahvalnošću prema Bogu i svetom Antunu svi sudionici sretno su se vratili svojim kućama.

 

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV