Održan Izvanredni provincijski kapitul Hrvatske provincije franjevaca konventualaca

(LUŽNICA, 10.-13- travnja 2016.)

U Lužnici, kod Zaprešića, od 10. do 13. travnja 2016., održan je Izvanredni provincijski kapitul pod naslovom Omnis franciscanus missionarius est. Misije i nova evangelizacija, sa svrhom razmatranja i preispitivanja vlastite karizme, identiteta, prioriteta, dosadašnjih djelatnosti i prisutnosti Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca. Na traženje provincijala s definitorijem, po prvi puta, dozvolom fra Marca Tasce, generalnog ministra Reda, omogućeno je svoj braći Provincije da sudjeluju na Kapitulu. Prvog dana, nakon okupljanja, održana je adoracija na temu “Božje je ime Milosrđe” koju je predvodio tajnik provincije fra Nikola Šantek i dvojica ovogodišnjih đakona fra Milan Gelo i fra Josip Ivanović. U uvodnom dijelu Kapitula, uvečer istoga dana, za tajnika Kapitula potvrđen je fra Nikola Šantek, a za trećeg člana Predsjedničkog vijeća izabran je fra Ivan Bradarić.

U ponedjeljak, 11. travnja 2016. promišljalo se o temi: “Rasti u identitetu naše karizme kao franjevaca konventualaca i tako doprinositi novoj evangelizaciji”. Uvodnu riječ kapitularcima uputio je fra Miljenko Hontić, generalni asistent Reda, a zatim je fra Timothy Kulbicki, tajnik izvršnog Odbora za reviziju Ustanova OFMConv, govorio o reviziji Ustanova koja je u tijeku, dok je fra Jaroslaw Wysoczanski, generalni tajnik za misijsku animaciju progovorio o temi Svaki franjevac ujedno je i misionar kojom je potaknuo braću na razmišljanje o misijskoj djelatnosti ad gentes. U poslijepodnevnom dijelu svoje iskustvo misija “ad gentes” iznio je fra Ambroz Knežić, a fra Ivan Matić, OFM, vikar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, progovorio je o iskustvu pučkih misija, dok su fra Tomislav Cvetko i fra Miljenko Hontić braću izvijestili o planiranju novih prisutnosti u svrhu nove evangelizacije s posebnim naglaskom na otvaranje nove misijske prisutnosti naše Provincije u Danskoj.

Prema smjernicama prethodnoga Redovitog provincijskog kapitula, i na tragu prošlog Izvanrednog provincijskog kapitula (2012. godine), utorak, 12. travnja 2016., bio je posvećen preispitivanju naših djelatnosti i nazočnosti. Fra Josip Blažević upoznao je braću s prijedlogom provincijskih prioriteta te je, u suglasnosti s provincijskim definitorijem, predložio tri samostana-župe za napuštanje. Fra Ljudevit Maračić podsjetio je na rezultate Izvanrednog provincijskog kapitula iz 2012. godine, na istu temu, kada se nije odlučilo ništa. Fra Nikola Šantek izvijestio je kapitularce o rezultatima ankete provedene među braćom naše provincije o važnosti naših prisutnosti. Od 63 zavjetovana člana u anketi je sudjelovalo njih 57. U pripremi kapitula ustanovljene su još dvije neovisne “ad hoc” komisije, jedna pod vodstvom fra Ivana Karlića a druga pod vodstvom fra Žarka Relote koje su, na temelju demografskih istraživanja što ih je izradio prof.dr.sc. Anđelko Akrap, i ostalih dostupnih parametara, izložili rezultate do kojih su došli. Uslijedio je rad po skupinama kojih je bilo pet. Nakon rada po skupinama održan je plenum te se krenulo na glasovanje o napuštanju nekih prisutnosti.

Nakon glasovanja braća su se uputila u Zagreb na misu u crkvu sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu koju je predslavio kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, te su se nakon misnog slavlja i svečane večere vratili u Lužnicu.

Posljednjeg dana, 13. travnja 2016., razgovaralo se o Fondu solidarnosti za bolesnu i stariju braću Provincije. Fra Tomislav Glavnik, ekonom Provincije, prezentirao je braći Pravilnik fonda koji je nakon predloženih ispravaka odobren većinom glasova. U točki razno fra Ivan Lotar predstavio je braći rad na mjuziklima Uskrsli i Život za život, fra Zdravko Tuba govorio je o djelovanju Vojske Bezgrešne, fra Ljudevit Maračić, provincijski arhivar, predstavio je posao obavljen u provincijskom arhivu i stanju s provincijskim knjižnicama, a braća inozemne pastve, fra Kristofor Ćorić, fra Alojzije Mikić i fra Paško Mandurić, predstavili su svoje djelovanje u tim našim prisutnostima. Po završetku kapitula braća su se okupila na svečanoj akademiji u čast jubilaraca, fra Augustina Kordića i fra Anđelka Sesara, koji su proslavili 50. obljetnicu misništva, a na koju su pristigla i braća iz Slovenije, njih dvadesetak. Svečanu akademiju pripremili su fra Vitomir Glavaš i fra Ivan Bradarić. Nakon svečane akademije svečanu svetu misu predslavio je fra Josip Blažević, provincijalni ministar, uz koncelebraciju dvojice spomenutih jubilaraca, te fra Milana Kosa, provincijalnog ministra Slovenske provincije, fra Miljenka Hontića, generalnog asistenta, i sedamdesetak fratara iz Hrvatske i Slovenije. Fra Augustin i fra Anđelko na kraju svete mise izrekli su zahvalnu riječ i iznijeli vlastito svjedočanstvo iz kojeg je bila razvidna sreća koja je preplavljivala njihova svećenička srca. Na kraju svete mise svim sudionicima darovana je slika Milosrdnog Isusa na drvetu, koju su blagoslovili naši slavljenici, fra Augustin i fra Anđelko. Kapitul je završio zajedničkim fotografiranjem i svečanim ručkom, kojeg su ukrasile dvije velike torte, jedna s velikim srcem i čestitkom fra Anđelku čije je srce nedavno operirano, a druga s čestitkom fra Augustinu, na kojoj je bio nacrtan fotoaparat, jer ga se sjećamo s fotoaparatom u rukama. Unatoč emocijama koje su, možda i prekomjerno, uzdrmale pojedinu braću navezanu na samostane iz kojih se odlučilo povući, kapitul je protekao u svečarskom raspoloženju, što je bilo osobito razvidno kod mlađe braće.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV