Susret Generalnog definitorija s Federacijama

(Asiz, 17.-23. siječnja 2016.)

Provincijalni ministar fra Josip Blažević nazočio je susretu provincijala s Upravom reda od 17. do 23. siječnja 2016. godine u Asizu. Na susretu je sudjelovalo preko šezdeset Provincijala, Kustosa i Delegata iz raznih dijelova svijeta dok će preostala polovica sudjelovati na istom skupu od 18. do 24. rujna 2016. godine u Asizu. Skup je sazvao generalni ministar fra Marko Tasca, povodom polovice njegovog mandata, sa svrhom verificiranja postavljenih ciljeva. Postoje i druga dva događaja koja potiču da promišljamo o našem identitetu i poslanju te obnovimo vjernost našim zavjetima i našem načinu života. Godina posvećenog života završit će u veljači 2016. godine i za sve nas bila je snažan poticaj vjernosti korijenima naše karizme. Početak Godine milosrđa, s druge strane, vabi nas da profitirao na milostima koje nam Gospodin daruje, te kušamo njegovu strpljivu i dobrohotnu prisutnost, njegov životvorni Duh.

Glavni ciljevi susreta Generalnog Definitorija s upravama Provincija, Kustodija i Delegatura su: a) pridonijeti susretu i osobnom poznavanju među fratrima, članovima raznih konferencija i federacija, u svrhu stvaranja mentaliteta zajedništva nadilazeći eventualne predrasude i nerazumijevanja; b) dijeljenje informacija o konferencijama i federacijama; c) ponuditi precizno ažurirane informacije o reviziji Konstitucija bilo u svrhu trajne formacije bilo kao redakcija revidiranog teksta; d) podijeliti i vrednovati ono što je učinjeno, ili ono što treba učiniti, u mandatu od Generalnog kapitula 2013. godine; e) neposredna priprava za slijedeći Generalni kapitul; f) promišljanje o promicanju jedinstva i među-franjevačkoj suradnji, polazeći od 500 godina od bule Ite vos (1517.) i 800 godina od ustanovljenja Perdon d’Assisi (1216.).

Ukoliko je riječ o modalitetu, razvidno je da se radi o sasvim novom susretu, bez premca do sada, koji niti je Generalni duhovni kapitul, niti Generalna skupština, niti je Kongres, nego predstavlja sljedeći model: a) zajedničko hodočašće koje nas, sve zajedno, privodi susretu sa sv. Franjom; b) favorizira iskustvo međusobnog slušanja i razumijevanja kako bi išli onkraj razlika u Redu; c) koje potiče zajedničko promišljanje o načinima vrednovanja života Reda; d) koji, spominjući se ustanovljenja Perdon d’Assisi (1216.-2016.), predlaže inicijative koje će favorizirati među-franjevačku suradnju i također oprost u našim zajednicama.

Izbor Asiza, kao mjesta održavanja susreta, govori već sam po sebi.

***

Susret je započeo u nedjelu navečer, 17. siječnja 2016. godine u 18.30 sati s molitvenim bdijenjem u kapelici brata Ilije, a dan je završio večerom i rekreacijom. Drugi dan susreta započeo je u istoj kapelici Jutarnjom molitvom, doručkom u Sacro Convento, nakon kojeg je uslijedio prijepodnevni radni dio programa. Nazočne je kratko pozdravio fra Marco Tasca, generalni ministar, referirajući se na riječi Ivana XXIII. koji je nekom zgodom izjavio da njegovo poslanje nije da upravlja Crkvom, niti da riješi sve njezine probleme, nego da prepozna što Duh Sveti čini u Crkvi.

U nastavku je fra Mauro Gambetti, Kustos kustodije «Sacro Convento», održao prigodnu i pobudnu meditaciju nakon koje je uslijedio predah, potom rad u skupinama (samopredstavljanje), svečana sveta misa u Donjoj Bazilici, i ručak.

Popodnevni dio nastavio se molitvom devetog časa, radom u istim skupinama, potom preraspodjelom u nove skupine, s članovima iz drugih federacija i delegatura. Dan je završio Večernjom molitvom i večerom.

Trećeg dana susreta, u utorak 19. siječnja 2016. radno dopodne proteklo je u predstavljanju stanja u Redu od strane Generalnih asistenata, najprije Južnog dijela svijeta (AFCOF-FAMC-FALC), potom Sjevernog dijela svijeta (CEC-CFC-CEO-FIMP). Naglasak u predstavljanju bio je na 1. vitalnosti Reda u svjetlu smjernica pape Franje, kakav treba biti posvećeni život: a) proročki; b) strastven; c) koherentan (s alternativnim stilom života); d) polazeći od geografskih i egzistencijalnih (maleni) periferija. 2. Perspektive i prioriteti Federacija.

Sveta misa redovito je slavljena svakoga dana u 12.00 sati u Donjoj Bazilici pod kojom je, duhovito i dinamično, a opet kratko, na talijanskom i engleskom, propovijedao fra Jude Winkler. U popodnevnom dijelu, u grupama, sudionici su izmjenjivali svoje dojmove stečene na temelju predstavljenog stanja u Redu. Dan je završen pokorničkom liturgijom, prolazom kroz Vrata Milosrđa i molitvom na grobu sv. Franje.

Srijeda, 19. siječnja 2016., bila je obilježena hodočasnički. Sudionici su se, autobusom, uputili na LaVernu, putem izmolili Časoslov, zadnju dionicu puta u procesiji, s križem na čelu, prešli su pješice. Nakon srdačne dobrodošlice i predstavljanja „Milosti mjesta“ sa strane gvardijana Samostana LaVerna fra Francesca Rufato, te vremena za osobnu molitvu, uslijedila je svečana sveta misa u svetištu. Susret na LaVerni završio je bratskim ručkom u samostanu LaVerna.

Popodnevni dio programa proveli smo u najljepšem srednjovjekovnom gradu Gubbio, u kojemu je sv. Franjo pripitomio vuka. Razgledali smo grad (S. Ubaldo, Piazza), posjetili katedralu, a u samostanu naše braće izmolili Večernju i okrijepili se uz kavu. Hrvatskom kobasicom u Sacro Convento dan smo završili domaćom večerom.

U četvrtak, 21. siječnja 2016. ozbiljniji naglasak stavljen je na reviziju Konstitucija. Izvješća su podnijeli fra Valentin Redondo, koordinator CERC-a i tajnik fra Timothy Kulbicki. Prema njihovim statistikama u rad na reviziji Konstitucija uključilo se svojim objekcijama više od 50 % braće u Redu, ali ne jednako iz svih provincija. I dalje se od provincijala očekuje da još više animiraju braću u provincijama na sudjelovanje na radu u ostalim poglavljima Konstitucija. Popodne je rezervirano za individualne susrete provincijala s generalnim ministrom. Dan je završio srednjovjekovnom večerom uz prateći srednjovjekovni ugođaj i tumačenje običaja onog vremena. Menu se, valja priznati, svima svidio.

U petak, 22. siječnja 2016. na temu među-franjevačke suradnje govorili su fra Marco Tasca, generalni ministar, fra Rosario Gugliotta, kustos samostana Santa Maria Maggiore, i kapucin fra Matteo Siro.

Potom su generalni vikar fra Jerzy Norel i generalni tajnik fra Vincenzo Marcoli progovorili o postignutim ciljevima postavljenim na početku ovog šestogodišta, rad na Konstitucijama, valorizacije Discepolato francescano, solidarnost na razini Reda itd.

Prokurator Reda fra Maurizio di Paolo iznio je statistike i objašnjenja vezana uz napuštanje Reda. Misa u podne slavljena je u Donjoj Bazilici.

Popodnevni dio programa završio je pripravom Izvanrednog generalnog kapitula 2018. godine, i redovitog kapitula koji se ima održati 2019. godine.

Na kraju susreta uslijedila je valorizacija samog susreta u skupinama.
Susret je završio u subotu, 23. siječnja 2016. svetom misom u 8.00 sati koju je predslavo fra Marco Tasca, generalni ministar.

***

Fra Josip Blažević, provincijalni ministar, u Asiz je putovao zajedno s fra Milanom Kosom, Slovenskim provincijalnim ministrom, a susretu je nazočio i fra Miljenko Hontić, generalni asistent.

Fra Josip Blažević susreo se i s našim novacima u Asizu i njihovim odgojiteljem. Novaci lijepo napreduju na putu formacije, pozdravljaju braću u Provinciji, a Provincija ih sa svoje strane prati bratskom molitvom i raduje se njihovom povratku. Na putu prema Asizu, prije početka susreta, provincijal je posjetio braću u Rimu, kojoj zahvaljuje na lijepom susretu i hrvatskoj večeri koju su tom prigodom sami priredili.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV