Blagoslov nove krstionice

U nedjelju, 10. siječnja 2016. na Svetkovinu Krštenja Gospodinova, a pred početak svečanog euharistijskog slavlja, što ga je slavio u zajedništvu s gvardijanom samostana Svetoga Duha fra Tomislavom Glavnikom u crkvi sv. Antuna Padovanskoga župnik fra Martin Jaković, blagoslovio je novu krstionicu.

Fra Martin Jaković je u homiliji rekao da u svetom krštenju primamo sve ono što je potrebno da možemo prolaziti zemljom čineći dobro. Podsjetio je na tri značajne stvari koje se događaju u krštenju: oprost grijeha: djeci istočni, a odraslim krštenicima i svi osobni koje su do tada počinili; postajemo djeca Božja; dobivamo milost posvetnu.

U životu prečesto zaboravljamo na sveto krštenje, na put kojim smo pošli, na obećanja koja smo dali. Postajemo djeca Božja, ali bismo kao odrasli htjeli bez Boga, pa krećemo svojim putem. Tu počinje zapuštanje naše veze s Bogom, molitve, sudjelovanja na svetoj misi, svetih sakramenta. Umjesto da mijenjamo svijet na bolje svojim dobrim primjerom, prilagođujemo se okolini koja nije kršćanska i živimo kao da nismo kršteni. Stječemo posvetnu milost i postajemo prijatelji Božji, ali na Prijatelja zaboravljamo. Kakvo onda svjedočanstvo dajemo o svom kršćanstvu? – pitao je okupljene vjernike župnik Jaković i nastavio da u krštenju gledamo znak za budućnost i vječnost, a u krstionici mjesto svoga obećanja, koje postaje trajni podsjetnik na obećano.”

Na završetku misnoga slavlja svetoduški gvardijan fra Tomislav Glavnik zahvalio je darovateljima i autoru nove krstionice, naglasivši da svetoduško antunovsko Svetište krase velika djela i ostvarenja poznatih hrvatskih umjetnika i arhitekata: Denzlera, Babića, Scarpe, Jordana, Lončara, Bošnjaka, Radasa, a od sada i prof. Hrvoja Ljubića.

Zahvalni smo što upoznavajući Isusa Krista kao ljubljenoga Sina Božjega u Njemu nalazimo nadahnuće za ostvarenje divnih djela. Želimo da u svemu onome što ljudska ruka čini i stvara bude odsjaj slave Gospodnje – naglasio je fra Tomislav Glavnik.

Zahvalu je uputio i župniku fra Martinu Jakoviću, rekavši da krstionicu predajemo župi i župniku da bi ona bila duhovno rodilište u kojem će rađati nova djeca i nastajati novi naraštaji Crkve, mističnog tijela Kristova.

Krstionica je rad prof. Hrvoja Ljubića, vrsnog hrvatskog umjetnika, čija sakralna djela krase mnoge crkve i katedrale u Hrvatskoj i u inozemstvu. Kamenoklesarski dio izradila je radionica Maria Čondrića. Krstionicu je Svetištu sv. Antuna kao zavjetni zahvalni dar darovala obitelj Zorović iz Zagreba.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV