Održan Interdisciplinarni znanstveni simpozij (Neo)gnostički i (neo)poganski kultovi

U organizaciji Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu i Centra Hrvatski Areopag za međureligijski dijalog Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, u samostanu franjevaca konventualaca na Svetom Duhu u Zagrebu, 28. i 29. studenoga 2015. godine, održan je Interdisciplinarni znanstveni simpozij “(Neo)gnostički i (neo)poganski kultovi. Astrologija i vještičarstvo”. Kroz dva sadržajno bogato ispunjena dana predavanja su održavali eminentni predavači iz raznih područja koji su svojim temama izazvali žustru i plodonosnu diskusiju.

U pozdravnoj riječi, na samom otvorenju, dr.sc. fra Josip Blažević, provincijalni ministar franjevaca konventualaca, u ime organizatora, istaknuo je da je ovo još jedan u nizu simpozija što ih od početka zajedno organiziraju Hrvatski Areopag i Nadbiskupijski pastoralni institut Zagrebačke nadbiskupije sa svrhom formiranja zainteresiranih sudionika za orijentaciju na nepreglednom području novih religioznih pokreta, sekti i kultova, ovaj puta gnostičke provenijencije, sa svrhom integriranja stečenih znanja u vlastitu profesiju. Prof.dr.sc. Josip Šimunović, ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta, pozdravio je sve nazočne u ime spomenutog Instituta kao suorganizatora i izrazio svoju radost zbog zajedničke suradnje te sudionicima zaželio plodonosan rad. Na kraju je nazočne pozdravio i fra Tomislav Glavnik, gvardijan zagrebačkog samostana, kao domaćin, i svima zaželio lijep boravak na Svetoduškom brijegu.

Prvoga dana Simpozija u problematiku antikne gnoze i gnosticizma, pojmovnu distinkciju i povijesno značenje, uveo je ugledni patrolog prof. dr.sc. Ivan Bodrožić. Drevnu alkemiju i njezine suvremene psihološko-gnostičke interpretacije predstavio je teolog i magistar dubinske psihologije prof.dr.sc. Mijo Nikić. Razliku između antikne i suvremene gnoze te brojne suvremene (neo)gnostičke sustave pregledno je predstavio dr.sc. fra Josip Blažević. Astrološku religiju u postmodernom društvu predstavio je renomirani sociolog prof.dr.sc. Stipe Tadić s Instituta dr. Ivo Pilar. Odnos astrologije i magije u djelu crkvenih otaca osvijetlio je patrolog dr.sc. Anto Barišić. Osobitu pažnju privuklo je predavanje psihijatrice dr.sc. Sanea-e Mihaljević na temu Psihološko-manipulativne tehnike kojima se služe vidovnjaci i astrolozi. Komunikolog prof.dr.sc. Danijel Labaš, s Hrvatskih studija, predstavio je Astrologiju, vidovnjake i iscjelitelje u medijskom prostoru. Uslijedio je dokumentarni film “Harry Potter – prerušeno vještičarenje”. Svjedočanstvo nekada vodeće balkanske astrologinje Janje Popović Todorović osobito se dojmilo sudionika. Prvi dan simpozija završio je predstavljanjem knjige Horoskop – astrologija i vidovnjaci, dr.sc. fra Josipa Blaževića koju su, uz autora, predstavili prof.dr.sc. Mijo Nikić i bivša astrologinja Janja Todorović, oboje autori i predgovora u spomenutoj knjizi. U glazbenom dijelu predstavljanja nastupio je “Zbor Kolbe” koji je najavio i svoje nove izvedbe mjuzikla “Uskrsli” u prosincu.

Drugi dan Simpozija o Značenju Kabale u židovstvu i njezinoj suvremenoj zlouporabi govorila je mr.sc. Jasminka Domaš, iz Židovske vjerske zajednice “Bet Izrael”. Pregled razvoja wiccanske prakse od XIX. do XXI. stoljeća i vještičarstvu govorila je Sonja Miličević Vukelić, prof. povijesti i dipl. etnolog. Na temu “Hermetizam, Tabula smaragdina i njezina suvremena popularnos”t, govorila je prof.dr.sc. Erna-Banić-Pajnić, s Instituta za filozofiju u Zagrebu. Konkretne primjere ritualnih zločina kao posljedice djelovanja određenih sekti ilustrativno je predstavio Zoran Luković, Glavni policijski savjetnik iz Beograda. Prof.dr.sc. Josip Šimunović začinio je kraj simpozija teološko-pastoralno-liturgijskom interpretacijom neba u svjetlu prirodne objave na temelju Prvog vatikanskog sabora. U završnom dijelu akademik Vladimir Paar, iz perspektive fizike i suvremene znanosti, oduševio je predavanjem na temu “Što nam govore zvijezde?”. Simpozij je zaključio oproštajnom riječju dr.sc. fra Josip Blažević, svima zahvalivši na sudjelovanje, predavačima na prvorazrednim izlaganjima, najavivši izlazak Zbornika, te naredna dva simpozija za 2016. i 2017. godinu, prvi posvećen Interpretaciji Isusa Krista izvan kršćanstva, a drugi posvećen Vojsci Bezgrešne i masoneriji. Na kraju je predstavio fra Vladimira Vidovića, novog ravnatelja Centra Hrvatski Areopag za međureligijski dijalog Hrvatske provincije franjevaca konventualaca.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV