Proslava sv. Huberta u samostanu sv. Franje u Cresu

Treću godinu zaredom Samostan sv. Frane u Cresu mjesto je okupljanja lovaca s otoka Cresa i Lošinja o spomendanu sv. Huberta, zaštitnika lova i lovaca. Članovi lovačkih društava „Orebica“ iz Cresa, „Kamenarka“ iz Malog Lošinja, „Šljuka“ iz Belog, „Halmac“ iz Nerezina, te udruge „Pramenka“ iz Orleca su pronijeli lovački barjak u procesiji od klaustra do samostanske crkve gdje je euharistijsko slavlje predvodio je krčki biskup mons. Ivica Petanjak kojem je ovo bio prvi posjet creskim franjevcima. Uz njega su koncelebrirali don Renato Kučić, tajnik nuncijature u Gani, te gvardijan samostana o. Zdravko Tuba koji je na početku pozdravio sve okupljene rekavši da je njihova „prisutnost ovdje znak otvorenosti Bogu jer kao lovci ne traže samo lovinu nego i smisao života, svoga postojanja“.

U propovijedi je biskup Petanjak naglasio da sve što je Bog stvorio ima svoj smisao i svrhu, a budući da je sve stvoreno radi čovjeka, na čovjeku je da sve stvari i dobra koja mu je Bog dao pravilno primijenjuje. „Problem nastaje kada čovjek mijenja narav stvari te kada stvarima i predmetima daje ono mjesto koje im ne pripada“, upozorio je biskup Petanjak i nastavio: „Neki to zovu idolopoklonstvom ili idolatrijom i kažu da Bogu nema mrskije stvari od toga kad se mijenjaju mjesta u poretku stvaranja, kad čovjek ide zauzeti Božje mjesto, kad stvar zauzima mjesto čovjeka, a još je gore ako stvar stavljamo na mjesto Boga. Onda nastane potpuni kaos.“ Krčki biskup obrazložio je da predmeti, koliku god materijalnu vrijednost imaju, nemaju u sebi klicu za vječnost i ne mogu usrećiti čovjeka. „Čovjeka može usrećiti samo netko tko je u rangu stvaranja kao on, dakle drugi čovjek, ili viši od njega, dakle Bog. A u potpunosti samo Bog može usrećiti čovjeka“, zaključio je biskup.

Lovcima je kazao da svoj hobi mogu iskoristiti za dobro, ali on može postati idolatrija ako postane sam sebi svrha, ako zanemare svoje obveze kao muževi i očevi, kao vjernici. „Za mene je priroda najveći dokaz opstojnosti Boga, a vi ste često u prirodi koja može čovjeka oplemeniti i može mu pomoći da zahvaljuje Bogu za svaki korak, za svako drvo i pticu. Ali nemojte od hobija napraviti idola koji će vas upropastiti nego neka vam bude sredstvo da se više družite, više pomažete, više praštate, a u isto vrijeme da nađete vremena i za Boga i za sebe,“ naglasio je na kraju svoje propovijedi biskup Petanjak.

Svim lovcima podijelio je slovo Tau, znak spasenja kojeg je sveti Franjo koristio i kao utjehu u teškim trenucima kako bi ga lovci stalno nosili i bili svjesni da nas Bog uvijek poziva na put spasenja.

Na kraju svete mise predsjednik Lovačkog društva „Orebica“ Branimir Curl predao je biskupu Petanjaku prigodni poklon, nakon čega se nastavilo zajedničko druženje u samostanskom blagovalištu.

Walter Salković

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV