Đakonsko ređenje 2015.

Sa zahvalnošću Gospodinu sjećamo se onog 3. listopada 1998, kada je u ovo vrijeme sveti papa Ivan Pavao II. proglasio blaženim kardinala Alojzija Stepinca. U ozračju njegove svetosti danas smo okupljeni ovdje i molimo od Boga njegovu pomoć – rekao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodeći u subotu, 3. listopada 2015. godine euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali, tijekom kojeg je za đakone zaredio trojicu dijecezanskih i šestoricu redovničkih kandidata.

Tumačeći današnje misno Evanđelje, kardinal Bozanić je na početku svoje homilije rekao kako nam ono donosi trostruku radost. Ponajprije progovara, smatra Kardinal, o radosnome povratku učenika Isusu, zatim o objavi otajstva Božjega plana malenima, te naposljetku o Isusovoj riječi ponovno upućenoj učenicima u obliku blaženstva.

U nastavku homilije obratio se ređenicima, kojima je poručio kako se u služenje u Crkvi ne može ući bez dara Duha Svetoga, a ako nosimo taj dar, ako živimo od njega, ne možemo biti bez radosti. Tamo gdje je Duh Sveti – bez obzira na kušnje i trpljenja – ne nedostaje radosti – istaknuo je Kardinal.

Kao i na početku euharistijskog slavlja, podsjetio je na podudarnost današnjeg događaja sa sedamnaestom obljetnicom proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca. Citirajući riječi pape Benedikta XVI, koji je 5. lipnja 2011. u zagrebačkoj prvostolnici naglasio kako je Stepinac postao „branitelj“ Boga na ovoj zemlji, jer je postojano branio istinu i pravo čovjeka da živi s Bogom, Kardinal je kazao da danas svjedočimo narušavanju naše vjerničke radosti zbog proglašenja svetosti blaženoga Alojzija.

Činilo se, nastavio je, da smo tako blizu proslave Blaženikove svetosti, ali su se pojavile neočekivane zapreke. Znam, dragi vjernici, da ste i sami zbunjeni raznim vijestima, izjavama i stavovima. I mi, vaši pastiri, nosimo isti križ suočavanja s neistinom, ali ne smijemo izgubiti pouzdanje u Gospodina i radost Evanđelja – poručio je okupljenima kardinal Bozanić. Zaključujući svoju homiliju, pozvao je vjernike da ostanu u Isusovu imenu boreći se protiv tame zla raskrinkavajući propagandu neistina: „Imena su svetih upisana u nebesima. Mi znamo da ime Alojzija Stepinca sjaji u nebesima. To nas jača i daje nam snagu.“

Prije završnog blagoslova Kardinal je napomenuo kako su današnji ređenici darovi svetosti blaženog Alojzija, te novozaređene đakone preporučio Stepinčevu moćnom zagovoru.

U koncelebraciji su bili apostolski nuncij u RH Alessandro D’Errico, pomoćni zagrebački biskup mons. Ivan Šaško, provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Josip Blažević, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Ilija Vrdoljak, provincijal Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša fra Nikola Barun, te stotinjak svećenika.

Sveti red đakonata primili su Marko Čolak, Marinko Golek i Ivan Lukić za Zagrebačku nadbiskupiju; fra Mate Bašić i fra Petar Deže za Hrvatsku franjevačku provinciju sv. Ćirila i Metoda; fra Milan Gelo i fra Josip Ivanović za Hrvatsku provinciju sv. Jeronima franjevaca konventualaca; fra Jurica Galić za Provinciju franjevaca trećoredaca glagoljaša, te Davor Lukačević za Hrvatsku delegaturu Družbe Misionara Krvi Kristove.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV